PAWELzPOLSKI Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Witam. Chciałbym się z wami podzielić "przepisem" na owocówki. Postanowiłem, że dokarmię trochę swoje rosiczki. Poszperałem trochę w necie i zrobiłem mieszankę w skład której wchodzi: 1 jabłko, troszeczkę drożdży, duża łyżka płatków owsianych oraz kasza manna (też około łyżki). Wszytko dawałem na oko. wsadziłem wszystko do blendera i zrobiłem z tego papkę. Wsadziłem do dużego słoika. Poczekałem 3 dni, aż owocówki złożą tam swoje jaja. Parę z nich udało mi się uwięzić w środku. Zamiast zakrętki nałożyłem pończochę, żeby do środka docierało powietrze. Dzisiaj, po około 2 tygodniach pojawiły się pierwsze muszki. Poczekam jeszcze parę dni a potem zakręcę słoik i włożę go do zamrażarki, żeby wszystkie padły. Zdechłymi nakarmię swoje rosiczki. Słoika do produkcji muszek radzę nie trzymać w domu gdyż strasznie śmierdzi. Robił ktoś z was kiedyś coś podobnego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Jak znajdę jutro trochę czasu, to opisze według mnie najlepsza pożywkę, nie śmierdzi, jest w postaci żelu, nie pleśnieje(jeśli wcześniej zadbasz o słoik:)) a przechowywana w zamrażarce starcza na wiele, wiele koloni i co najważniejsze muszki ją uwielbiają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Pewnie mówisz o pożywce z agarem, a ja na spontanie zrobiłem ze składników, które miałem pod ręką i nie chciało mi się szukać tego typu składników i latać po sklepach. Miałem kupić pyłek pszczeli, ale nie dość, że znalazłem go tylko w jednym sklepie w Koszalinie, to jeszcze kosztował prawie 20zł za słoiczek wielkości słoiczka z koncentratem pomidorowym, więc postawiłem na muszki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Tutaj jeszcze inne opisy hodowli: http://www.terrarium.com.pl/zobacz/muszki-owocowe-1729.html http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=89719 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi