Skocz do zawartości

[CZERNIEJĄCE LIŚCIE U ROSICZEK] - Jaki Powód?

Mangusta

Rekomendowane odpowiedzi

czy nadmiar wody może powodowac szybkie ciemnienie liści rosiczki? Podlewam tylko destylką i tylko przez podsiąkanie i woda jest w podstawce prawie cały czas. A liście marnieją :cry: . Oświetlenie jest dobre - wschodnie okno. Wilgotnośc powietrza jest chyba też dobra. Dopatruję się winy w wodzie, ale może się mylę... Dopomóżcie, prosze, początkującej...

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oświetlenie jest dobre - wschodnie okno.

Z tego co wiem to rosiczki potrzebuje duzo duzo duzo swiatla ja bym bral pod uwage slabe oswietlenie ... bo powinny stac na polud. oknie a nie na wsch :D to moze byc przyczyna , ja bym proponowal wystawiac rano na balkon badz pole i na wieczor brac do domu (moja capanis wybarwila sie w 3 dni na czerwono i jest piekna :D) ale zauwazylem ze koncowki u 2 lisci zaczynaja usychac ale podejrzewam ze to przyczyna ego ze sa niziutko przy ziemi ,i moze slonce nie dochodzi Pozdrawiam ^ ^ :cool:

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera aliciae i D. capensis. Obie rosną ładnie, przybywa im listków, ale szybko ciemnieją, nawet te młode ;( Spróbuję w najblizszym czasie sprobuje dołączyć fotkę

Odnośnik do odpowiedzi

ale moje rosiczki nie zasychają, wody im na pewno nie brak, raczej sądzę, że moze maja jej za dużo :?: Na powierzchni torfu w doniczce D. capensis jest zielona galareta. Glony, jak sadzę. Czy one moga szkodzić? jak sie ich pozbyć? :?:

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem tak... Moja Alicja zaczęła strasznie brzydko wyglądać nie wiedziałem co się dzieje... Wziąłem doniczkę, torf i zacząłem przesadzać roślinę... Patrzę od spodu, a tu wszystkie liście w pleśni :shock: Poobcinałem wszystko co brzydkie lub podejrzane. Później wstawiłem do nowej doniczki i ma się ok... Pozatym od tamtego czasu tylko młode rośliny podlewam przez podsiąkanie. Stare podlewam od góry... i... Capensis przestała tracić liście... :mrgreen: Pozdrawiam :roll:

Odnośnik do odpowiedzi

plesni tez nie ma, sa natomiast ziemiórki (na szczęście chyba niedużo), może to draństwo mi podżera korzonki rosiczek? Są jeszcze bardzo małe, aż boję się je ruszać... A pytanko na wypadek konieczności przesadzania: raczej nie uzywac torfu z ogrodniczego? Chyba marny ze mnie hodowca niektórych owadożerów :cry:

Odnośnik do odpowiedzi

idziesz do skl;epu ogrodznieczego i kupujesz za 1.50zl 5 litrow torfu kwasnego i po klopocie :D

Faktycznie po kłopocie, jak nie będzie miał już czego hodować... :twisted:

Mangusta,

Zapoznaj się z poniższym tematem dotyczącym podłoży, a zwłaszcza to, co napisał Cephalotus:

:arrow: Podłoża

Przydatne linki:

:arrow: Glony

:arrow: Ziemiórki

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.