Skocz do zawartości

Spathulata White Flower i Drosera tokaiensis czemu nie kiełkują ?

anubis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ile średnio powinien trwać okres kiełkowania tych roślin ? nasiona posiałem gdzieś w połowie czerwca, lekko przykryłem je torfem i jak na razie nic się nie pokazuje.

Może to wina torfu a może tego że przez tydzień używałem wody z kranu ale odstanej, teraz używam destylowanej.

Odnośnik do odpowiedzi

Nasion się nie przykrywa torfem!!!

Co do wody nie wiem czy taka może być.

Co do czasu kiełkowania miałem 1 przypadek że kiełkowały 6 dni a max 2 tyg.

Ale ja kiełkowałem w wodzie demineralizowanej to 1 raz się zdarzyło że wystarczyło jej 6 dni.

Odnośnik do odpowiedzi

Ile średnio powinien trwać okres kiełkowania tych roślin ? nasiona posiałem gdzieś w połowie czerwca, lekko przykryłem je torfem i jak na razie nic się nie pokazuje.

Jak świeże nasiona to po 7-14 dniach już coś może być, zwykle to 3-5 tygodni, przy starszych do 8 tygodni. Ale jak przysypałeś je torfem i nie mają dostępu do światła to nie wykiełkują. Nasion się nie przysypuje, nie zakopuje, itp. Mają leżeć na torfie.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Jak świeże nasiona to po 7-14 dniach już coś może być, zwykle to 3-5 tygodni, przy starszych do 8 tygodni. Ale jak przysypałeś je torfem i nie mają dostępu do światła to nie wykiełkują. Nasion się nie przysypuje, nie zakopuje, itp. Mają leżeć na torfie.

Dzięki, spróbuję je uratowac odkopując delikatnie, może się uda.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.