anubis Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Witam Ile średnio powinien trwać okres kiełkowania tych roślin ? nasiona posiałem gdzieś w połowie czerwca, lekko przykryłem je torfem i jak na razie nic się nie pokazuje. Może to wina torfu a może tego że przez tydzień używałem wody z kranu ale odstanej, teraz używam destylowanej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konopik Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Nasion się nie przykrywa torfem!!! Co do wody nie wiem czy taka może być. Co do czasu kiełkowania miałem 1 przypadek że kiełkowały 6 dni a max 2 tyg. Ale ja kiełkowałem w wodzie demineralizowanej to 1 raz się zdarzyło że wystarczyło jej 6 dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Ile średnio powinien trwać okres kiełkowania tych roślin ? nasiona posiałem gdzieś w połowie czerwca, lekko przykryłem je torfem i jak na razie nic się nie pokazuje. Jak świeże nasiona to po 7-14 dniach już coś może być, zwykle to 3-5 tygodni, przy starszych do 8 tygodni. Ale jak przysypałeś je torfem i nie mają dostępu do światła to nie wykiełkują. Nasion się nie przysypuje, nie zakopuje, itp. Mają leżeć na torfie. Edytowane 9 Lipca 2012 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anubis Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 Jak świeże nasiona to po 7-14 dniach już coś może być, zwykle to 3-5 tygodni, przy starszych do 8 tygodni. Ale jak przysypałeś je torfem i nie mają dostępu do światła to nie wykiełkują. Nasion się nie przysypuje, nie zakopuje, itp. Mają leżeć na torfie. Dzięki, spróbuję je uratowac odkopując delikatnie, może się uda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konopik Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Te nasionka są za małe żeby zobaczyć ja na torfie a co dopiero odkopywać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi