dyzio Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Cześć, Szykuję się do budowania lub kupienia gotowego terrarium. Wymiary jakie bym chciał to 110x60x70 cm ze szkła 8mm float ścianka strukturalna - styropian, pianka, korzenie debu korkowego, torf, całość zabezpieczona żywicą. system zraszania - dysze i pompa kanadyjskiej firmy Mistking światło - statecznik tridonic, oswietlenie philips i narva Terra pod nizinne roślinki. Jak myślicie, ile może taki zestaw +/- kosztować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Wymiary jakie bym chciał to 110x60x70 cm ze szkła 8mm float 462 litry. Zwykle przyjmuje się cenę od 0,8 do 1,2 zł za litr pojemności, ale przy szkle 4 mm. Rozrzut jest spory, kwestia czy dla szklarza jest to robota "ekstra" czy robi terraria masowo. ścianka strukturalna - styropian, pianka, korzenie debu korkowego, torf, całość zabezpieczona żywicą. Tutaj to już kwestia konkretnego projektu. system zraszania - dysze i pompa kanadyjskiej firmy Mistking U producenta od 100$ w górę, w Polce (np. VivariumLand) od 400 zł za zestaw pompa + 1 dysza. Mistking ma koszmarne ceny. światło - statecznik tridonic, oswietlenie philips i narva Statecznik ok. 60-80 zł, świetlówki różnie, po 30-50 zł, zależy od mocy i modelu, do każdej po dwie oprawki po 6 zł i odbłyśnik za 15-25 zł. Do terra o długości 110 cm wejdą świetlówki T5, długości 85 cm (z oprawkami 88 cm). Zwykle takie dwuświetlówkowe zestawy kosztują 200-250 zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 462 litry. Zwykle przyjmuje się cenę od 0,8 do 1,2 zł za litr pojemności, ale przy szkle 4 mm. Rozrzut jest spory, kwestia czy dla szklarza jest to robota "ekstra" czy robi terraria masowo. Tutaj to już kwestia konkretnego projektu. U producenta od 100$ w górę, w Polce (np. VivariumLand) od 400 zł za zestaw pompa + 1 dysza. Mistking ma koszmarne ceny. Statecznik ok. 60-80 zł, świetlówki różnie, po 30-50 zł, zależy od mocy i modelu, do każdej po dwie oprawki po 6 zł i odbłyśnik za 15-25 zł. Do terra o długości 110 cm wejdą świetlówki T5, długości 85 cm (z oprawkami 88 cm). Zwykle takie dwuświetlówkowe zestawy kosztują 200-250 zł. czyli za 1100-1300 powinienem się wyrobić. Dostałem wycenę z firmy zajmującej się takimi sprawami na 2250 zł Lepiej się trochę pomęczyć i samemu to zrobić. Dzięki!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Dokładnie przemyśl sprawę, żeby nie wyrzucać pieniędzy w błoto! Po co taka grubość szkła? 4mm starczy, po drugie zraszanie nie jest takie konieczne, zwykły zraszacz za 15zł też załatwi sprawę, za światłem się rozejrzyj, dużo osób ma jakieś na sprzedaż, zawsze coś taniej, chyba że kasa nie gra u Ciebie poważnej roli Jak widzę jesteś świeżym użytkownikiem i nie wiadomo czy owadożery Ci się nie znudzą po miesiącu, dlatego raz jeszcze powtarzam przemyśl na spokojnie sprawę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 Dokładnie przemyśl sprawę, żeby nie wyrzucać pieniędzy w błoto! Po co taka grubość szkła? 4mm starczy, po drugie zraszanie nie jest takie konieczne, zwykły zraszacz za 15zł też załatwi sprawę, za światłem się rozejrzyj, dużo osób ma jakieś na sprzedaż, zawsze coś taniej, chyba że kasa nie gra u Ciebie poważnej roli Jak widzę jesteś świeżym użytkownikiem i nie wiadomo czy owadożery Ci się nie znudzą po miesiącu, dlatego raz jeszcze powtarzam przemyśl na spokojnie sprawę napisałem dokładnie to co dostałem w wycenie od firmy chciałem sobie tylko zobrazować ile jest rzeczywisty koszt takiego terra. Co ty, owadożery są spoko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi