Skocz do zawartości

Owadożerne pole Bartnika:)

Rekomendowane odpowiedzi

Z nasion taka ci urosła?! Czyli to naprawdę jest możliwe! :O Jak to zrobiłeś?

Próbowałam dwa razy muchołówki z nasion hodować, ale raz się nie przyjęły po rozsadzeniu i padły (czy im podłoże nie pasowało, czy słońce, czy wystrój mojego pokoju - nie wiem), za drugim razem po dorośnięciu do średnicy 1cm przez ponad pół roku w ogóle nie rosły, aż pięknego słonecznego dnia zapomniałam podlać i wyschły...

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 170
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witaj,

Szczerze nie robiłem nic, sypnąłem 3 nasionka(wszystkie wykiełkowały w tej doniczce, ale ta jest największa) i tak rosną nie dbam o nie, w ogóle jakoś muchołówki to nie moja bajka, ot chciałem zobaczyć czy wyrosną :) Podłoże do torf+gruboziarnisty piasek + mech.

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze nie robiłem nic, sypnąłem 3 nasionka(wszystkie wykiełkowały w tej doniczce, ale ta jest największa) i tak rosną nie dbam o nie, w ogóle jakoś muchołówki to nie moja bajka, ot chciałem zobaczyć czy wyrosną

Czyli jak zwykle - im mniej skaczemy wokół roślin, tym lepiej sobie radzą ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dziś dotarła do mnie ciekawa helka, nie tak dawno odkryta bo w 2009 roku Heliamfora ciliata(a raczej osesek)

Jakość zdjęć nie powala, ale nie chciało mi się składać zestawu do makro tylko do tego ta wielkość helki się nadaje...

P5092958.JPG

P5092963.JPG

P5092965.JPG

Gdy dorośnie będzie wyglądała tak

awi5110_579.jpg

Zdjęcie zaczerpnięte z CP

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale wszystko od Wistuby to są mikro-helki. Nie zawsze udaje się wyprowadzić je do dorosłych rozmiarów. Dlatego przy zamawianiu polecam zawsze większe rozmiary.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciliata była odkryta już kilka lat wcześniej, tylko nikt jej nie opisał :P Wistuba przez te lata miał czas naprodukować sobie więcej do sprzedania :P.

P.S. Dobrze widzieć, że doszła w całości, może coś z niej będzie ;)

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie dałem za nią tak znowu mega dużo, choć jak za tą wielkość może się wydawać sporo:) Zakupiłem ją bo jako jedna z nielicznych jest w pełni nizinną helką rośnie poniżej 1000 m n.p.m i wytrzymuje dość duże temperatury, co czyni ją w teorii w miarę łatwą w hodowli.

Jak do tej pory nie padła to wróże jej dobrze:)

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem...opis opisem, aż taka łatwa znowu nie jest. Jak dla mnie znacznie wytrzymalsza jest choćby H. folliculata. Ale fakt faktem, tylko ciliata rośnie na "nizinnych" wysokościach

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.