tomfox8086 Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Problem dotyczy kiełkowania nasion rosiczek na pożywkach. Dzieję się to już 2 raz, mianowicie wysiałem nasiona na pożywkę MS 30%, odstawiłem i pierwsze kiełki pojawiły się dopiero po 6 miesiącach. Co robię źle że nasiona maja taki spóźniony zapłon? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Ja mam ten sam problem. Za każdym razem praktycznie. umieściłem nasiona rosiczek: stotulata i peltata do tego jeszcze kilka nasion nicotiana rustica (doskonała do testów) i na prubę kilka nasion nasion opuncji (kaktus). Po 4 dniach tytoń zaczoł ładnie kiełkować potem odziwo wszystkie nasiona kaktusa XD Jednak zaczeły coraz wolniej i mam wrażenie że całkiem staneły... Nie mam pojęcia dlaczego. Stężenie pożywki 50% sterylizacja nasion 5 minut w NADCC + 2x płukanie w PPM po 10minut. Pożywki bez hormonów. W czym tkwi błąd? zaczynam wątpić w te całe in vitro. Od umieszczenia nasion na pożywce mineło 28 dni brak większych postępów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Jakie gatunki rosiczek. Niektóre mogą kiełkować nawet po roku... Tytoń jest roślina dla której została stworzona pożywka MS- pełna, czyli 100%. Po 4 dniach tytoń zaczoł ładnie kiełkować potem odziwo wszystkie nasiona kaktusa W czym w takim razie problem? Przestały kiełkować czy rosnąć? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 przestał kiełkować. Jest teraz jak i od dluższego czasu w stadium gdzie powinny się już małe listki pojawiać. Wcześniej miałem ciekawszy przypadek z tytoniem. Umieściłem 2 małe sadzonki tytoniu 6 miesięty temu a one PRAWIE staneły w rozwoju. Powinny już dawno urosnąć do maximum rozmiarów i zgigąć XD Pożywka działa na nie jak środek na wieczną młodość. Co ciekawe mimo jej małych rozmiarów to długość włosków na łodygach jest jak u dorosłego osobnika. Zresztą bardzo ciekawie to wygląda, pewnie to przez hormony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Z własnego doświadczenia wiem że nadmiar PPM działa hamująco na rozwój roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Zawsze daje nawet mniej niż powinienem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Jeśli nie macie problemów ze sterylnością- polecam zmniejszanie stężenia. Raz- ekonomia, dwa- niektóre gatunki roślin mogą spowalniać wzrost przy większych stężeniach. [jak np. rośliny wodne - ale one są zdecydowanie bardziej wrażliwe] Choć wątpię że to był czynnik decydujący w przypadku kiełkowania nasion. Czy pożywka nie była zbyt "sucha"? Niewielka ilość wody na powierzchni dobrze wpływa na proces kiełkowania w przypadku rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 U mnie dość mokra jest i w dodatku dodałem mniej agaru i jest taka połstała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Trochę nie na temat ale najważniejsze w in vitro to wytrwałość wiem co piszę ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi