ziul Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Witam wszystkich Jak w temacie napisałem chciałbym wyhodować Rosiczkę (Drosera L.) z nasion. Posiadam 50 nasion tej rośliny kupionych na allegro. Czytałem w internecie ze trzeba przeprowadzić proces Stratyfikacja nasion lecz nigdy tego nie robiłem, w dziale o muchołówkach znalazłem pewien sposób wysiewu nasion do wody. I teraz mam mam problem gdzie? w jakich warunkach? i jak długo muszę czekać aż wykiełkują nasiona. Liczę na waszą pomoc w wyhodowaniu pięknych okazów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 (edytowane) Proszę zajrzeć tu:Stratyfikacja Nasion Podaj pełną nazwę,bo nie wiem jaka to jest. Edytowane 11 Lipca 2012 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziul Napisano 11 Lipca 2012 Autor Share Napisano 11 Lipca 2012 dokładnie nie znam na nazwy napisze wieczorem do sprzedawcy i się zapytam o dokładną nazwę u.bmp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Kupowałem taki zestaw. Wykiełkowało trochę zielska, owadożerów zero. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Nie generalizujmy, nie każdy sprzedawca jest oszustem Bez nazwy gatunkowej się nie obejdzie, bo nie każda rosiczka wymaga stratyfikacji, a z tych dostępnych na Allegro, zazwyczaj żadna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bioindykator Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Nie do końca jest tak, że nasiona z Allegro nie wymagają stratyfikacji. Czasem ludzie sprzedają nasiona kilkumiesięczne, gdzie siła kiełkowania jest na tyle niska, że w porównaniu do nasion stratyfikowanych (np 0,4 M GA3, czasami da się gibereliny dostać na allegro.pl) praktycznie nasiona są martwe. Z doświadczenia wiem, że bez stratyfikacji nasiona kupione u nieznanego sprzedawcy są jak wróżba. Dlatego nigdy nie wysiewam nasion bez stratyfikacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Ja kupiłem z allegro od "sprzedawcy" który się na tym zna Był to zestaw muchołówki amerykańskiej, rosiczki capensis. Rosiczki wykiełkowały po okołu 2tyg z około 25-30 nasion wzeszło 16-18 więc moim zdaniem nie jest źle, ale jeśli chodzi o muchoła to z okołu 15-20 nasion udało się z jedną heh dobry i tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi