Skocz do zawartości

Rosiczka z nasion

ziul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jak w temacie napisałem chciałbym wyhodować Rosiczkę (Drosera L.) z nasion.

Posiadam 50 nasion tej rośliny kupionych na allegro.

Czytałem w internecie ze trzeba przeprowadzić proces Stratyfikacja nasion lecz nigdy tego nie robiłem, w dziale o muchołówkach znalazłem pewien sposób wysiewu nasion do wody.

I teraz mam mam problem gdzie? w jakich warunkach? i jak długo muszę czekać aż wykiełkują nasiona.

Liczę na waszą pomoc w wyhodowaniu pięknych okazów.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca jest tak, że nasiona z Allegro nie wymagają stratyfikacji.

Czasem ludzie sprzedają nasiona kilkumiesięczne, gdzie siła kiełkowania jest na tyle niska, że w porównaniu do nasion stratyfikowanych (np 0,4 M GA3, czasami da się gibereliny dostać na allegro.pl) praktycznie nasiona są martwe.

Z doświadczenia wiem, że bez stratyfikacji nasiona kupione u nieznanego sprzedawcy są jak wróżba. Dlatego nigdy nie wysiewam nasion bez stratyfikacji

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem z allegro od "sprzedawcy" który się na tym zna :) Był to zestaw muchołówki amerykańskiej, rosiczki capensis.

Rosiczki wykiełkowały po okołu 2tyg z około 25-30 nasion wzeszło 16-18 :) więc moim zdaniem nie jest źle, ale jeśli chodzi o muchoła to z okołu 15-20 nasion udało się z jedną :) heh dobry i tyle :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.