sphagnum Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Mam problem z tłustoszem gracilis x moctezumae. Po przyjściu do mnie wyglądał tak: Aktualnie jego stan prezentuje się następująco: Co może mu przeszkadzać/dolegać? Warunki uprawy to wschodnie okno, wilgotność powietrza ok. 40-50%, temperatury ok. 22-24 stopni Celsjusza (kiedy świeci Słońce to, wiadomo, więcej), podłoże to torf z perlitem (ok. 1:1), podlewanie co 2-3 dzień. Ww. warunki uprawy znakomicie sprawdzają się przy pozostałych moich meksykańskich tłustoszach, tylko ta jedna krzyżówka zamiera (mała szczepka w innej doniczce, z samym torfem, również ledwo żyje). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Pomogłoby opisanie warunków u poprzedniego właściciela. Patrząc jednak na wybarwienie cephalotusa (zakładam, że wybarwił się tak na tym oknie) przypuszczam, że tłustosz dostał zbyt dużą dawkę słońca (może wcześniej był pod lampami?). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Tak, Cefal wybarwił się na tym samym oknie. Tłustosz zaś pochodzi od Carnisany, tyle mogę na razie powiedzieć co do poprzedniego właściciela. :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Może Albert lub Mateusz jak zaglądną na form coś podpowiedzą jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Z tego co widzę na drugim zdjęciu, to tłustosz też się wybarwił, więc stawiam, że go poparzyłeś słońcem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Jeśli się nie mylę to rośliny wysyłaliśmy pod koniec marca, a wtedy wszystkie tłustosze były pod świetlówkami, przy wysokiej wilgotności, u mnie ta krzyżówka w ten sposób marudzi, podczas zmiany warunków - ze sztucznego światła na naturalne i często też wtedy przez dłuższy czas rosną w ten sposób.. nie ze wszystkimi osobnikami tak się dzieje, stąd też ciężko mi stwierdzić w czym jest problem. Wymieniłeś podłoże ? Bo nie przypominam sobie ,żebym używał mieszanki perlit:torf 1:1 , może też podczas przesadzenia coś się uszkodziło Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Tak, podłoże było wymienione. W takim razie chyba pozostaje mi czekać. :-) Serdecznie dziękuję za pomoc! :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi