Skocz do zawartości

Wegetujący P. gracilis x moctezumae

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tłustoszem gracilis x moctezumae. Po przyjściu do mnie wyglądał tak:

post-5782-1342171879_thumb.jpg

Aktualnie jego stan prezentuje się następująco:

post-5782-1342171906_thumb.jpg

Co może mu przeszkadzać/dolegać? Warunki uprawy to wschodnie okno, wilgotność powietrza ok. 40-50%, temperatury ok. 22-24 stopni Celsjusza (kiedy świeci Słońce to, wiadomo, więcej), podłoże to torf z perlitem (ok. 1:1), podlewanie co 2-3 dzień. Ww. warunki uprawy znakomicie sprawdzają się przy pozostałych moich meksykańskich tłustoszach, tylko ta jedna krzyżówka zamiera (mała szczepka w innej doniczce, z samym torfem, również ledwo żyje).

Odnośnik do odpowiedzi

Pomogłoby opisanie warunków u poprzedniego właściciela. Patrząc jednak na wybarwienie cephalotusa (zakładam, że wybarwił się tak na tym oknie) przypuszczam, że tłustosz dostał zbyt dużą dawkę słońca (może wcześniej był pod lampami?).

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę to rośliny wysyłaliśmy pod koniec marca, a wtedy wszystkie tłustosze były pod świetlówkami, przy wysokiej wilgotności, u mnie ta krzyżówka w ten sposób marudzi, podczas zmiany warunków - ze sztucznego światła na naturalne i często też wtedy przez dłuższy czas rosną w ten sposób.. nie ze wszystkimi osobnikami tak się dzieje, stąd też ciężko mi stwierdzić w czym jest problem. Wymieniłeś podłoże ? Bo nie przypominam sobie ,żebym używał mieszanki perlit:torf 1:1 , może też podczas przesadzenia coś się uszkodziło

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.