Darek Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Witajcie, posiadam Drosera Capensis i w sumie hodowlą zająłem się zupełnie niedawno jednak mam problem (?) ponieważ jestem ciekaw kiedy / jak długo muszę czekać, by moja roślinka zaczęła łapać owady. Poniżej wstawiam zdjęcie jak to wygląda. Tak wiem mam same łodygi bez tej lepkiej substancji lecz jestem ciekaw kiedy się ona pojawi. Wysiew był gdzieś w połowie maja. Zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/690/d...racapensis.jpg/ Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Nie za bardzo się znam, ale mi to wygląda na zwykłą trawę. Gdzie kupiłeś nasiona? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
requel Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Również uważam, że to trawa lub coś podobnego. Ktoś Cię oszukał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Nie za bardzo się znam, ale mi to wygląda na zwykłą trawę. Gdzie kupiłeś nasiona? Na Allegro. wiem jak wyglądają nasiona trawy po za tym mam jeszcze inne odmiany rosiczek które wysiałem niedawno. Nasiona Są identyczne wizualnie Edytowane 14 Lipca 2012 przez Darek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Tak wygląda młoda drosera capensis http://tnij.org/drosera Po prostu Cię oszukali i tyle. Najlepiej kupić małą sadzonkę w sklepie internetowym np. carnisana.pl Edytowane 14 Lipca 2012 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Też mi się wydaje że to trawa... Z tego co wiem trzeci liść jest owadożerny(moje rosiczki nie mają 0,5 cm a już widać owadożerny liść).Niestety nigdy nie nazwałbym tego rosiczką !!! Edytowane 14 Lipca 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) czyli co Panie i Panowie ? prawie 3 miesiące w plecy ? Edytowane 14 Lipca 2012 przez Darek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Jeżeli chcesz to mam nasiona capensis (świeże - czerwiec/lipiec) to ci wyślę w zwykłej kopercie . Rozchmurz się !!!Tylko podaj adres na pw . Edytowane 14 Lipca 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Bez cienia wątpliwości. Powiększaj kolekcje dzięki forum, tutaj nikt Cię nie zrobi w bambuko, powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) bez cienia wątpliwości powiększaj kolekcje dzięki forum, tutaj nikt Cię nie zrobi w bambuko, powodzenia Heh dzięki za słowa wsparcia. Z jednej strony szkoda mi czasu poświęconego na pielęgnację, a drugiej strony nawet się cieszę że to nie to, posieję sobie Drosera natalensis lub Drosera spatulata, gdyż posiadam nasionka. P.S. Mogę tę trawę wyrwać i w to miejsce wysiać nowe nasiona czy muszę zmienić torf? Czy muszę mieć destylowaną wodę czy mogę stosować przegotowaną ,,kranówę'' ( do tej pory tak robiłem lub nalewałem kranówkę bez gotowania i musiała się odstać parę dni). Edytowane 14 Lipca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Wiesz, lepiej wodę destylowaną. W przegotowanej może coś zostać ,a 2,49zł za 5 litrową butlę w Carrefour to nie aż tak dużo . Edytowane 14 Lipca 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Hmm, od połowy maja do połowy lipca to jak dla mnie 2 miesiące, a nie 3 Taka trawa czasem wyrasta samoistnie z torfu lub z torfowca, może po prostu torf był z nasionam, to się zdarza. Co do nasion to mogły być też stare i dlatego nie wykiełkowały w ciągu dwóch miesięcy (choć w przypadku D. capensis to mało prawdopodobne). Mogły też mieć za niską temperaturę i ilość światła. Wodę zmień, bo już teraz widać wykwity soli mineralnych. Dorosłym roślinom aż tak nie szkodzą, ale siewkom owszem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Hmm, od połowy maja do połowy lipca to jak dla mnie 2 miesiące, a nie 3 Taka trawa czasem wyrasta samoistnie z torfu lub z torfowca, może po prostu torf był z nasionam, to się zdarza. Co do nasion to mogły być też stare i dlatego nie wykiełkowały w ciągu dwóch miesięcy (choć w przypadku D. capensis to mało prawdopodobne). Mogły też mieć za niską temperaturę i ilość światła. Wodę zmień, bo już teraz widać wykwity soli mineralnych. Dorosłym roślinom aż tak nie szkodzą, ale siewkom owszem. No dwa, dwa ale powinno juz coś być a tu lipa. Okno mam na wschód ale przez większość dnia jest dobrze nasłoneczniona, temperatura ? hmm może i tak mam często otwarte okno, nawet na noc... Będzie trzeba w takim razie kupić destylowaną wodę i wszystko zacząć od początku. Dziękuje za okazaną mi pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Hmm... raczej wątpię, żeby ktoś ci wysłał cos innego, niż nasiona rosiczki. Podejrzewam, że były one po prostu bardzo stare i dlatego nie wyrosły. Chociaż, kto wie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagielon Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Pytanie jeszcze w jaki sposób posiałeś nasiona? Sypałeś na podłoże czy może przysypałeś nasiona torfem, to też jest ważne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi