Skocz do zawartości

Rosiczka z kawałka korzenia

konopik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w temacie.

Wyrosła mi mała D.capensis z kawałka korzenia, może zacznę od początku...

Miałem zamiar rozmnażać Capensisa z liścia,korzenia i pędu kwiatowego.

Wsadziłem te rzeczy do pojemnika, na dole był ręcznik papierowy zalany wodą demineralizowaną.

Po 1tyg liście zwiędły tak jak pęd, myślałem że korzeń też jest do niczego...

Dziś patrze a tu malutka zielona kuleczka eeekyeah

Ale... Co dalej mam zrobić.

Położyć ją na torf czy zostawić ją w wodzie , na razie zabrałem ją do pojemnika zrobiłem tak że, zielona roślinka jest na górze a reszta korzenia za moczona w wodzie.

Proszę o Pomoc!!!

POZDRAWIAM

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę niech jeszcze podrośnie potem ułóż na wilgotnym torfie tak by znaczna część korzenia była zanurzona w podłożu, a to co z niego wyrasta niech będzie na wierzchu. Do rozmnażania roślin w taki sposób jak opisałeś nie stosujemy wody demineralizowanej, gdyż zaburza to równowagę jonową i zbytnio zwiększa ciśnienie turgorowe. O tym można cały wykład strzelić, wiec się nie rozpisuję :)

Odnośnik do odpowiedzi

Do rozmnażania roślin w taki sposób jak opisałeś nie stosujemy wody demineralizowanej, gdyż zaburza to równowagę jonową i zbytnio zwiększa ciśnienie turgorowe.

To miałem szczęście że w ogóle coś takie wyrosło :P A co do tej wody to jaka ma być?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłbym taki pewien wody z kranu. Co z jonami azotanowymi i fosforanowymi. Poza tym przzy użyciu takiej wody nastąpi skuteczne odkwaszenie podłoża przez jony wapnia.

Co do ciśnienia turgorowego to skąd to wziąłeś? Jakoś nikt mi nie mówił tego na fizjologii roślin, ani na zajęciach z flory regionalnej. Jakieś wiarygodne źródło tej informacji istnieje? Jakaś publikacja naukowa?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.