Kamil.R Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Przepraszam za zaśmiecanie tematu, ale ostatnie zdjęcie sadzonek z liścia to jest tłustosz "Tina"? Jeśli tak to po ile dniach zaczyna coś "rosnąć"... Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Przepraszam za zaśmiecanie tematu, ale ostatnie zdjęcie sadzonek z liścia to jest tłustosz "Tina"? Jeśli tak to po ile dniach zaczyna coś "rosnąć"... Z góry dzięki za odpowiedź. Tak to są sadzonki liściowe tłustosza 'Tina'. W połowie sierpnia zrobiłem sadzonki liściowe i po około 2 tyg zaczęły się pojawiać nowe rośliny.Z początku były trzymane w zamkniętym pojemniku w którym była 100 % wilgotność, niedawno otworzyłem pojemnik i tak sobie rosną. Edytowane 10 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Aktualizacja 2012-09-12 Dzisiaj doszła do mnie przesyłka z firmy Carnisana. Jako gratis od firmy dostałem Dionaea muscipula 'Red Dragon'. Oto mój nowy dzbanecznik. Nepenthes 'Hookeriana' Dionaea muscipula 'Red Dragon' Nepenthes 'Hookeriana' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 (edytowane) Trzeba przyznać, że "hokerek" w świetnej kondycji i całkiem spory . Trafi na parapet, czy do jakiegoś terrarium? Mam pytanie co do tej rosiczki niekształtnej, która Ci kwitła, o czym mowa powyżej. Mianowicie, czy zawiązała nasiona i jak jej kondycja po tym kwitnieniu? Pytam, bo moja też wypuszcza pęd kwiatowy i tak się zastanawiam, czy go nie odciąć (bo kupiłem jakiś czas temu jedną zaraz po kwitnienu (jeszcze miała suchy pęd kwiatowy) i nie udało mi się jej uratować - zamarła. Edytowane 12 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Trzeba przyznać, że "hokerek" w świetnej kondycji i całkiem spory . Trafi na parapet, czy do jakiegoś terrarium? Mam pytanie co do tej rosiczki niekształtnej, która Ci kwitła, o czym mowa powyżej. Mianowicie, czy zawiązała nasiona i jak jej kondycja po tym kwitnieniu? Pytam, bo moja też wypuszcza pęd kwiatowy i tak się zastanawiam, czy go nie odciąć (bo kupiłem jakiś czas temu jedną zaraz po kwitnienu (jeszcze miała suchy pęd kwiatowy) i nie udało mi się jej uratować - zamarła. Nepenthes x 'Hookeriana' trafił na parapet. Też się cieszę że jest piękny. Jeśli chodzi o dzbaneczniki to kupuje te które mi wytrzymają w warunkach parapetowych. Terrarium mam w planach ale nie w tym roku. Drosera nidiformis. Gdy kwitła jej kondycja była średnia. Nasiona mi się zawiązały które od razu wysiałem mam nadzieję że wykiełkują. Po kwitnieniu wygląda zdecydowanie lepiej niż jak kwitła. Zaleca się usuwanie pędów kwiatowych ponieważ jest taka możliwość że roślina umrze kwitnieniu. Ja dostałem taką kwitnącą i pędu nie uciąłem zaryzykowałem, teraz jest w świetniej kondycji ale to chyba zależy od warunków i od rośliny jaką mamy. Na pewno jak jest Twoja rosiczka w słabej kondycji radziłbym usunąć pęd natomiast jak w dobrej to możesz zaryzykować. Jak już torebki nasienne dojrzały to je obciąłem z pędu kwiatowego. Gdy już był "łysy pęd" również go usunąłem zobaczymy czy roślina przeżyje. Edytowane 13 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Aktualizacja 2012-09-14 Witam. Dziś zakupiłem Drosera aliciae w doniczce były 3 rośliny które przesadziłem do mieszanki torf+ piasek drobnoziarnisty w proporcjach 1:1. Rośliny są porozdzielane. Cena jaką dałem za rosiczki to 13,99. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Drosera aliciae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 12 Października 2012 Autor Share Napisano 12 Października 2012 Aktualizacja 2012-10-12 Powoli się przymierzam do zakupu terrarium. Zastanawiam się tylko nad profilem górskie, pośrednie czy nizinne. Ostatnie zdjęcia roślin przed zimą(zimujących). Kolejna aktualizacją niebawem. Drosera madagarscariensis Drosera capensis 'Alba' Drosera capensis Drosera aliciae Drosera nidiformis Drosera spatulata Drosera rotundifolia Pinguicula 'Tina' Nepenthes x 'Hookeriana' Nepenthes x 'Rebecca soper' Nepenthes x 'Ventrata' Cephalotus follicularis Dionaea muscipula Dionaea muscipula 'Red dragon' Sarracenia purpurea spp.venosa Sarracenia flava Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 18 Października 2012 Autor Share Napisano 18 Października 2012 Aktualizacja 2012-10-18 Dzisiaj przyszły do mnie zamówione rośliny z firmy Carnisana. Kilka rosiczek i 2 tłustosze. Tradycyjnie z gratisem:) Oto one: Drosera sp.South africa Drosera sp.Botswana Drosera spatulata 'White flower' Drosera venusta Pinguicula 'Tempa' Pinguicula cyclosecta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Podsumowanie zimowania. Zimowałem rośliny w kartonie na balkonie codziennie wymieniałem wkłady butelek z wrząca wodą. Niestety 5 roślin mi padło w tym Dionaea muscipula(3x), Drosera rotundifolia (2x). Nie przeżyły ponieważ zostały prawdopodobnie przelane i dostała się na nie pleśń. To było moje pierwsze zimowanie, reszta roślin przeżyła i ma się dobrze. Szkoda że wszystkie nie przeżyły trochę mi przykro że padły. Aktualnie wszystkie rośliny oprócz tłustoszy są na balkonie. Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale zostały zrobione telefonem. Mała aktualizacja zdjęć. 2013-04-18 P.'Weser' P.'Tina' P.'Tempa' P. emarginata P. (gracilis x moctezumae) P. esseriana P. cyclosecta N. 'Rebecca Soper' D.m. 'Red Dragon' Cephalotus follicularis D.m. 'Red Dragon' i 'Red Green' N. 'Hookeriana' N. 'Ventrata' D. capensis D. aliciae D. spatulata 'White Flower' D. nidiformis D. madagascariensis D. sp.bostwana D. venusta D.sp.south africa S.purpurea spp.venosa S. flava D. spatulata D. capensis 'Alba' Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Ładne rośliny . Widzę , że 'weser' już wrócił do formy . Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Doszły w końcu moje upragnione rośliny z Carnisany. Oto one : Nepenthes ventricosa Nepenthes x 'Hookeriana'. To mój trzeci Hook dostałem jako gratis. Dionaea muscipula 'Typical' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Dziś chciałbym pokazać ciekawe dzbany Rebeccy. Ostatnio nie mam czasu na robienie zdjęć ale niebawem zamieszczę zdjęcia reszty roślin.Niestety ale ostatnio padły mi : P.emarginata, P.esseriana Edytowane 25 Czerwca 2013 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Share Napisano 11 Lipca 2013 Witam. Po długiej przerwie zamieszczam zdjęcia. N.x ventrata N. reinwardtiana N. ventricosa N. khasiana N. x Hookeriana N. boschiana N.x Rebecca soper P.x Tina P.x Tempa P. cyclosecta P.x Sethos P. gracilis x moctezumae Następne zdjęcia w następnym poście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Share Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) P. x Weser S. leucophylla S. alata var. biflora S. flava S. purpurea spp.venosa D.m. red dragon D.m. typical Cephalotus follicularis D. capensis 'Alba' D. capensis D. sp. bostwana Dalszy ciąg w następnym poście. Niestety to ograniczenie 1.4 mb jest dla mnie zdecydowanie za mało. Zmniejszyć jeszcze bardziej nie zmienjsze bo nie będzie wyraźnie widać. Edytowane 11 Lipca 2013 przez Kosa1984 W moim temacie wszystkie są zmniejszone do 800x600 (ten wymiar sugeruje zresztą regulamin jako maksymalny). Czy są niewyraźne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Share Napisano 11 Lipca 2013 D. sp.south africa D. venusta D. madagascariensis D. spathulata 'White flower' D. nidiformis D. aliciae D. spathulata Spróbuje zamieścić następne zdjęcia niebawem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi