Arturr0 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Ponieważ akurat hoduję od nasionek rosiczkę Drosera dielsiana (tzn. jako takie były kupowane na Allegro), postanowiłem zrobić fotorelację z jej rozwoju w warunkach parapetowych. Nie mam, co prawda, odpowiedniego aparatu do makrofotografii, a jedynie zwykły kompakt (FinePix S1600), ale myślę, że będzie widać, co potrzeba . Zamierzenie moje jest takie, aby - z racji tego, że ten gatunek jest rośliną jednoroczną - fotorelacja obejmowała cały cykl życiowy jednej generacji rosiczek D. dielsiana. Fotografii samych nasionek nie posiadam - ot, jak to nasionka rosiczki - wielkość mikroskopijna wręcz. Kupiłem pakiecik ok. 50 szt. i wysiałem do okrągłych pojemniczków, które z kolei umieściłem w podstawce z wodą. Podłożem do wysiewu był torf z perlitem. 2012-05-17 Nasionka zostały wysiane - przy pomocy namoczonej w wodzie wykałaczki przenosiłem nasionka po kilka sztuk na torf. Całość powędrowała na południowy parapet, ale "balkonowy", czyli osłonięty od bezpośredniego słońca, ale za to bardzo widny. 2012-06-05 Odnotowałem pierwsze wschody (małe, zielone przecineczki na tle czarnego torfu). Bardzo mnie to ucieszyło . Od tego momentu ubytki wody w podstawce zacząłem uzupełniać wodą demineralizowaną (zamiast zwykłej kranówki). 2012-06-13 Roślinki dalej wschodzą. Na tych, które wykiełkowały jako pierwsze, zaczynają pojawiać się liście owadożerne (z rosą). Oczywiście - maciupeńkie. 2012-06-27 Od około 10 dni zacząłem podawać roślinkom pokarm. Początkowo był to pokarm dla rybek akwariowych. Jednak nie specjalnie się on spisywał, więc zacząłem kłaść na rosiczki malutkie muszki (1-3 mm długości, łapane wieczorową porą przy pomocy poduszki od taboretu na kuchennym suficie, przy otwartym oknie ). Karmię w ten sposób, że kładę martwą muszkę na siewki z rosą i sciągam je 2-3 dniach. Dokarmiam siewki losowo, a nie wybrane kępki. Od czasu rozpoczecia karmienia odnotowałem wzrost tempa przyrostu rosiczek. Fotki: 2012-07-06 Kilka dni temu rosiczki (niektóre, tzn. tylko te największe) zaczęły wypuszczać nieco większe listki, które początkow wyglądałą, jak maleńkie "buławki", a dopiero później otwierają się, rozchylając włoski z rosą. Zacząłem podawać nieco większe owady - konkretnie komary. Odnotowałem też, że raz, po raz rosiczki same łapią maleńkie owady latające (prawdopodobnie ziemiórki). Niektóre roslinki dochodzą do około 0,8 cm rozpiętości. Na razie jednak nie tworzą rozetek, tylko takie jakby "mini-krzaczki". Zbliżenie poniżej. 2012-07-15 Zauważyłem, że na powierzchni torfu pełzają maleńkie, białe, glizdowate larwy z czarnymi łepkami, długości max 3-4mm. Nie jakaś plaga, ale kilka sztuk. Wystawione na słońce chowają się w głębi torfu - zdiagnozowałem je jako ziemiórki. Roślinki, oczywiście, dalej rosną - największe kępki przekroczyły rozpiętość 13mm. Na razie to tyle. Dalsze notatki i fotki będę wklejał w formie postów. Komentarze i uwagi mile widziane. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Nie mogę doczekać się kolejnych zdjęć !"mini-krzaczki"- fajnie to ująłeś . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 2012-08-13 Roślinki cały czas rosną i mają się dobrze. Wyrośnięte egzemplarze zaczęły tworzyć (od ok. 2-3 tyg.) regularne rozetki z wyraźnie zaznaczonym stożkiem wzrostu w środku oraz owadożernymi liścmi, położonymi na powierzchni torfu. Średnica największych rosiczek wynosi około 3,5 cm. Praktycznie wszystkie listki wykształcają rosę na włoskach. Rosiczki dość często łapią dorosłe ziemiórki, poza tym dokarmiam nieregularnie małymi owadami. Nieco większe ofiary są niejako "otulane" przez liść, który zawija się na owadzie. Co ciekawe, jest również kilka siewek, które niejako "zatrzymały się" w rozwoju na etapie 3-4 mm i ani myślą rosnąć dalej. Za jakieś 3-4 tygodnie przesadzę towarzystwo do większych, oddzielnych doniczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Bardzo ładne, świetnie wyglądają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 No, no, ładnie Ci się to rozrosło. Powodzenia w hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Wyglądem przypominają małe D.spatulata, tyle że nie wybarwione. Ale faktycznie rozrosło się ekstra. Podziw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Niestety faktycznie jest to D. spatulata. Co nie zmienia faktu, że Twoje rośliny ce[beeep]ą się wzrostem nieco ponad normę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Hmm... Te dwa gatunki są podobne. Kupowałem jako D. dielsiana. A można wiedzieć, skąd pewność, że to D. spatulata? Są jakieś cechy charakterystyczne, na podstawie których można odróżnić te dwa gatunki? Na fotografiach z Cpphotofinder wyglądają tak samo, jak moje: LINK, a innego wiarygodnego źródła - klucza do oznaczania owadożerów nie znam. Specjalnie to mnie nie martwi, ze to nie jest akurat D. dielsiana - przynajmniej nie obumrą po kwitnieniu (wtedy będę wiedział na pewno), ale zwyczajnie lubię wiedzieć, co hoduję . Może ktoś coś podpowie? Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) D. spatulata występuje w tylu różnych formach, że wszystko jest do niej podobne Prawdziwa D. dielsiana jest wbrew pozorom dość rzadka w uprawach, w większości ludzie mają źle oznaczone D. spatulata lub D. natalensis. Gatunek przypomina bardziej D. natalensis niż D. spatulata, ogonki liściowe są szersze, stopniowo się rozszerzają i łagodnie przechodzą w blaszkę liściową. Oba gatunki można bardzo łatwo odróżnić po kształcie nasion. Tu jest ciekawa dyskusja n/t D. dielsiana: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=38048 Generalnie rosiczki z tej grupy (tzw. natalensis complex) są nie do końca poznane i jest w nich bałagan, dla jednych D. venusta i D. natalensis to jedno i to samo, dla innych nie. Do tego dochodzi jeszcze D. coccicaulis. Specjalnie to mnie nie martwi, ze to nie jest akurat D. dielsiana - przynajmniej nie obumrą po kwitnieniu (wtedy będę wiedział na pewno), ale zwyczajnie lubię wiedzieć, co hoduję . D. dielsiana jest wieloletnia, więc nie wiem czemu miałaby obumrzeć po kwitnieniu. Zdjęciami z CPP aż tak się nie sugeruj, zwłaszcza tymi niezidentyfikowanymi i nieopisanymi na czerwono Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Hmm..., że jednoroczna to wyczytałem tutaj. Teraz widzę, że np. tutaj jest napisane inaczej . Czyli z tego wynika, że nadal nie wiadomo na pewno, co hoduję. Nasionek, niestety, nie sfotografowałem... Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Jak wyżej posiadam zdjęcia D. spatulata w podobnym wieku wyglądają szczerze identycznie... W Piątek przyjdzie mi nowy obiektyw uruchomię znów lustro i pstryknę parę fotek dobrej jakości, dla porównania. Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 To jest mam nadzieję D. dielsiana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Tak, według moich standardów to jest D. dielsiana. Przykładowy wzorzec : http://www.darwiniana.cz/vamr/galerie/01769-t3.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 W sumie to chyba z carnisany jest nawet . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Ciekawa dyskusja się zrobiła, więc podepnę się pod temat, bo też mam roślinę oznaczoną jako D. dielsiana. Ale czy to na pewno ona? Pomoże ktoś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi