Skocz do zawartości

Drosera spatulata

Arturr0

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zwrócić uwagę, że jednoroczna, wieloletnia, nie wyklucza obumierania po kwitnieniu - monokarpiczna. Zwykle roślinami monokarpicznymi są rośliny jedno lub dwuletnie, ale agawa może żyć dziesięciolecia, ale po kwitnieniu umrze. Ja przez długi czas miałem D. dielsiana i w zasadzie wszystkie rośliny obumierały po kwitnieniu. Same nie żyły zbyt długo, rok, może dwa. Jeżeli nie obumierały natychmiast, to tak zmarniały, że w niedługim czasie i tak kończyło się to ich śmiercią. Nie pamiętam, aby któraś zakwitła mi dwa razy. W przypadku D. dielsiana moment od skiełkowania do zakwitnięcia może minąć rok. Ja bym tak określił D. dielsiana. Może rosnąć rok, dwa lub dłużej, ale zwykle nie przeżywa kwitnienia. Nie potrafię powiedzieć, że na pewno umiera, bo było to za dawno temu, żebym był tego na 100% pewny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Hmm... być może masz rację, Cephalotus, z tą monokarpicznością D. dielsiana.

Nie będzie mi dane tego jednak sprawdzic, gdyż jestem już niemal 100% pewien, że te moje nasionka, kupione jako D. dielsiana, okazały się być nasionami D. spatulata. W związku z czym muszę zmienić nazwę topika na inną, niestety ^_^

Dzisiaj pędy kwiatowe są już bardzo długie - niektóre mają ponad 10 cm i mają spore pączki kwiatowe, wypuszczają je wszystkie bardziej wyrośnięte egzemplarze rosiczek. Jedna nawet dwa pędy wypuściła. Zrobię zdjęcia, jak uda mi się wrócić z pracy odpowiednio wcześnie :P .

A póki co, obiecane w poście nieco wyżej, zaległe fotki rosiczek wypuszczających pędy kwiatowe - fotki sprzed ponad tygodnia, robione 22 sierpnia:

Cephalotus: Zmieniłem tytuł tematu.

post-6014-1346437870_thumb.jpg

post-6014-1346437917_thumb.jpg

post-6014-1346437929_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Kwiatki jeszcze nie rozkwitły, ale już jest tuż, tuż - w największych pąkach widać już nabrzmiałe, ale pomarszczone i zwinięte jeszcze płatki. Pędy kwiatowe mają po kilkanaście centymetrów wysokości. Wypuściły je prawie wszystkie większe roślinki, niektóre mają nawet po dwa pędy.

Generalnie czekam na kwiatki :).

Fotki z wczoraj:

post-6014-1347220187_thumb.jpg

post-6014-1347220204_thumb.jpg

post-6014-1347220225_thumb.jpg

post-6014-1347220239_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Fotki poniżej, zrobione dzisiaj, przestawiają jeden z pędów kwiatowych.

Pytania brzmią:

- Czy ten pączek na samym dole jest już przekwinięty? Tzn. kwiatek już był :huh: ?

- Czy zawiążą się nasionka, nawet, jak nie było przeprowadzanych żadnych zabiegów "wspomagających" samozapylenie (np. potrząsanie kwiatkiem) ?

post-6014-1347304261_thumb.jpg

post-6014-1347304271_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi