Bartnik Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Tak to D. dielsiana porównaj sobie kształt liści twojej rośliny a rosiczki Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 To mi wygląda na dielsiane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 No to w porządku. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Wczoraj zauważyłem, ze dwa wyrośnięte egzemplarze wypuszczają pędy kwiatowe. Wieczorem zapodam fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Chciałbym zwrócić uwagę, że jednoroczna, wieloletnia, nie wyklucza obumierania po kwitnieniu - monokarpiczna. Zwykle roślinami monokarpicznymi są rośliny jedno lub dwuletnie, ale agawa może żyć dziesięciolecia, ale po kwitnieniu umrze. Ja przez długi czas miałem D. dielsiana i w zasadzie wszystkie rośliny obumierały po kwitnieniu. Same nie żyły zbyt długo, rok, może dwa. Jeżeli nie obumierały natychmiast, to tak zmarniały, że w niedługim czasie i tak kończyło się to ich śmiercią. Nie pamiętam, aby któraś zakwitła mi dwa razy. W przypadku D. dielsiana moment od skiełkowania do zakwitnięcia może minąć rok. Ja bym tak określił D. dielsiana. Może rosnąć rok, dwa lub dłużej, ale zwykle nie przeżywa kwitnienia. Nie potrafię powiedzieć, że na pewno umiera, bo było to za dawno temu, żebym był tego na 100% pewny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Hmm... być może masz rację, Cephalotus, z tą monokarpicznością D. dielsiana. Nie będzie mi dane tego jednak sprawdzic, gdyż jestem już niemal 100% pewien, że te moje nasionka, kupione jako D. dielsiana, okazały się być nasionami D. spatulata. W związku z czym muszę zmienić nazwę topika na inną, niestety Dzisiaj pędy kwiatowe są już bardzo długie - niektóre mają ponad 10 cm i mają spore pączki kwiatowe, wypuszczają je wszystkie bardziej wyrośnięte egzemplarze rosiczek. Jedna nawet dwa pędy wypuściła. Zrobię zdjęcia, jak uda mi się wrócić z pracy odpowiednio wcześnie . A póki co, obiecane w poście nieco wyżej, zaległe fotki rosiczek wypuszczających pędy kwiatowe - fotki sprzed ponad tygodnia, robione 22 sierpnia: Cephalotus: Zmieniłem tytuł tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Świetne roślinki. Również mam rosiczki wyhodowane z nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Gratuluję pięknych roślin. Zaczęły już otwierać się kwiaty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Kwiatki jeszcze nie rozkwitły, ale już jest tuż, tuż - w największych pąkach widać już nabrzmiałe, ale pomarszczone i zwinięte jeszcze płatki. Pędy kwiatowe mają po kilkanaście centymetrów wysokości. Wypuściły je prawie wszystkie większe roślinki, niektóre mają nawet po dwa pędy. Generalnie czekam na kwiatki . Fotki z wczoraj: Edytowane 9 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Kwiaty D. spatulata otwierają się na bardzo krótko Proponuję pilnować w godzinach poranno-przedpołudniowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Tzn. co? Parę godzin po sprawie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Dokładnie. To zresztą dotyczy wielu gatunków rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Przy czym te "parę", to bliżej 2 niż 8 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 Hmm... Fotki poniżej, zrobione dzisiaj, przestawiają jeden z pędów kwiatowych. Pytania brzmią: - Czy ten pączek na samym dole jest już przekwinięty? Tzn. kwiatek już był ? - Czy zawiążą się nasionka, nawet, jak nie było przeprowadzanych żadnych zabiegów "wspomagających" samozapylenie (np. potrząsanie kwiatkiem) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Tak, on już przekwitł. Jutro zakwitnie (i przekwitnie) kolejny. Spatulata jest samopylna. Nasiona zawiążą się bez żadnej pomocy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi