Skocz do zawartości

Dokarmianie i nawożenie siewek rosiczki

Bartex.eu

Rekomendowane odpowiedzi

Moje siewki mają już miesiąc i są już całkiem spore (mają średnio po 3 mm szerokości).

post-6016-1343119021_thumb.jpg

post-6016-1343119087_thumb.jpg

post-6016-1343119336_thumb.jpg

post-6016-1343119394_thumb.jpg

Chce je czymś dokarmiać i czymś nawozić (wiem, że to bardziej zaszkodzi roślinom, a nie im pomoże ale robię na potrzeby pracy badawczej). Jeśli chodzi o dokarmianie to zastanawiałem się nad pyłkiem pszczelim. Widziałem, go ostatnio w Kauflandzie ale te kuleczki wydają się za duże na dokarmianie moich rosiczek (taka kulka jest wielkości mojej rosiczki). Czy można tą kuleczkę pyłku rozkruszyć ? Co polecacie do takich małych rosiczek ?

A jeśli chodzi o nawożenie azotowe to znacie jakiś preparat godny polecenia ???

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu, przygotowując pracę licencjacką nt. roślin owadożernych trafiłem na artykuł z International Carnivorous Plant Society, w którym napisane było, że rośliny owadożerne można nawozić pożywką Hoaglanda nr 2 100x rozcieńczoną (pH ustawione do wartości 5,55)

Rośliny owadożerne nawożę zgodnie z protokołem raz na 6 tygodni.

To już czwarte nawożenie i okazuje się, że wszystkie rośliny, począwszy od pływaczy, na cephalotusie i dzbankach skończywszy zdecydowanie przyspieszyły swój wzrost. Pojawiło się znacznie więcej większych liści, pływacz rozrasta się, jak chwast w bardzo krótkim czasie.

Rośliny co prawda, nie wybarwiają się tak, jak powinny, co wynika z tego, że nie muszą już być atrakcyjne dla owadów, bo już mają wystarczającą ilość N.

Nie wiem, jak z siewkami, ale dorosłe rośliny można wg mnie nawozić bardzo niskimi dawkami nawozu.

Może w przypadku siewek trzeba by było rozcieńczyć nawóz 1000x?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dokarmiam pyłkiem kwiatowym - polecam. Zawiera wystarczającą ilość białka, więc rośliny bez problemu czerpią z niego azot. Faktycznie, pyłek jest sprzedawany w niewielkich grudkach, które dla siewek są zbyt duże, jednak bardzo łatwo je rozkruszyć. Do dokarmiania używam igieł do iniekcji - wygodniejsze niż tradycyjne, do nici, bo mają ścięty koniec i są ostrzejsze :) Siewki dostrzegalnie przyspieszają swój wzrost - moje 'Albino' po ok. 3 miesiącach od wysiewu wyglądały tak:

84761c83da06.jpg

Edytowane przez cinnamon
Odnośnik do odpowiedzi

Dokarmiałam w taki sposób, żeby na jednym listku zawsze znajdował się pokarm; kiedy pokarm został strawiony, albo listek obumarł - podawałam znowu. W praktyce, jest to czasem odstęp kilku dni, bo nowe listki pojawiają się na bieżąco i roślina rośnie naprawdę szybko. Gdy osiągają mniej więcej takie rozmiary jak na zdjęciu wyżej, przestaję dokarmiać.

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej znajdują się trzy artykuły nt. nawożenia roślin owadożernych.

Skład większości nawozów do storczyków pokrywa się ze składem pożywki Hoaglanda 2

http://www.carnivorousplants.org/cpn/artic...v26n2p64_66.pdf

http://www.carnivorousplants.org/cpn/artic...CPNv15n2p53.pdf

http://www.carnivorousplants.org/howto/Fee...rtilization.php

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem płynny nawóz uniwersalny Biopon plus, NPK 8:3:4 (azot 8%...)

Zaleca się stosowanie połowy nakrętki na litr wody co tydzień lub dwa tygodnie. Nawóz ma 500 ml/580g, całość ma starczyć na rozrobienie ok 100l nawozu.

Możecie podpowiedzieć w jakim rozcieńczeniu podawać nawóz siewkom rosiczek i jak to rozcieńczyć na 1l wody (mają 1 miesiąc) ? Trochę słaby z chemii jestem :D

http://www.bros.pl/?q=pl/biopon/biopon-plus-nawozy-plynne

AZOT 8%, FOSFOR 3%, POTAS 4%

Skoncentrowany, wieloskładnikowy płynny nawóz mineralny przeznaczony do nawożenia wszelkich roślin zielonych i kwitnących.

Zawiera witaminy B2 i B5 , które intensyfikują rozwój systemu korzeniowego roślin. Komplet odpowiednio zbilansowanych mikro i makroelementów zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój roślin.

Edytowane przez Bartex.eu
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli te 500mL ma wystarczyć na 100000mL (100L) to używasz 1mL na 200mL wody.

Jeśli rozcieńczyć:

10x to: 1mL na 2000mL (2L)

100x to: 1mL na 20000mL (20L)

Ja na Twoim miejscu przygotowałbym 1mL w 20mL wody i trzymał go w lodówce jako stock (10x stężony). Nie jestem pewien, czy po rozcieńczeniu nie okaże się, że roztwór zarośnie grzybem, dlatego właśnie trzymałbym go w niższych temperaturach.

W razie potrzeby pobrałbym 0,1mL stężonego roztworu i rozcieńczyłbym go 100mL wody destylowanej (100x rozcieńczony, dla dorosłych roślin). Dla siewek spróbowałbym 1000x (0,1mL na 1000mL (1L))

Rozprowadzanie za pomocą oprysku.

Na stronie ICPS jest podany roztwór o proporcji NPK: 17-7-12 i 14-14-14.

U Ciebie proporcja będzie nieco inna. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Ja używam stosunku 14:14:14 z dobrym skutkiem

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, już wiem jak to zrobić. Będę przeprowadzał doświadczenie na trzech grupach roślin (opryskiem i przez podsiąkanie czyli w sumie na 6);

I-rozcieńczenie 10x

II-100x

III-1000x

Tylko nie mam precyzyjnej miarki co co 1 ml.

Obliczyłem, że pół nakrętki to 5 ml.

500ml nawozu-100l nawóz + woda

x-1l

X=5ml

Muszę obliczyć to inaczej. Mam miarkę zaczynającą się od 20ml. Do 20 ml wody wleje 1ml nawozu (jeśli można przyjąć, że 1 ml=20 kropli cieczy to 20 kropel). Otrzymam stock (10x stężony). Potem dodam w zależności od stężenia:

10x rozcieńczony= 20 kropel do 100 ml wody

100x= 2 krople do 100 ml wody

1000x= 2 krople na 1000 ml wody

Dobrze zrozumiałem ? Jeśli masz jakieś inne propozycję dawkowania nawozów które ma pokazać wpływ nawożenia azotowego na rozwój rosiczki to zaznacz to.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.