Skocz do zawartości

Moje owadożerki

Rekomendowane odpowiedzi

Dyziu, jakich lamp używasz do oświetlania cefalków? Przymierzam się do zakupu i wsadzenia ich do otwartego akwarium, które będzie ustawione na parapecie i doświetlane (ze względu na nieuchronnie skracający się dzień).

Te ładne kamyki to kwarc?

Lampy to te same co w terra, swiecą na boki, a przy szybie mam doniczkę z cefalami. Teraz będę dokupował osobne lampy do cefali, bo jednak to co jest to za mało.

Tak, kamyki kwarcowe - kupiłem kiedyś w zoologicznym.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dokupiłem nowe lampy do doświetlania cefali, rosiczek i tłustoszy, wygląda to tak:

post-6072-1347697588_thumb.jpg

Siostry w terra, dopiero przesadzone:

post-6072-1347697733_thumb.jpg

N. reinwardtiana

post-6072-1347702233_thumb.jpg

N. Spathulata x Aristolochioides

post-6072-1347702301_thumb.jpg

D. binata, d. paradoxa, d. venusta

post-6072-1347702370_thumb.jpg

D. venusta

post-6072-1347702420_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sióstr to w sphagnum koniecznie a odczujesz różnice i to ogromną... Przynajmniej u mnie tak było niebo a ziemia;p

A ja się nie zgodzę ;) Po stosowaniu metody prób i błędów mogę śmiało stwierdzić, że siostry rosną świetnie w mieszance torf + żwirek, a co ciekawsze D. adelae uprawiana w takich samych warunkach w sphagnum i w tej mieszance w drugim przypadku uzyskiwała o wiele intensywniejsze wybarwienie.

Będąc u znajomych w Belgii z tego co pamiętam wszyscy uprawiali rosiczki z Queensland w mchu, rezultaty były przeciętne, wybarwienie roślin raczej słabe. Natomiast w Czechach widziałem zniewalające wprost schizandry rosnące w podłożu torfowym z dodatkiem żwirku, prawdopodobnie również perlitu.

Niemniej jednak za sphagnum przemawia jeden argument - nierzadko tworzą się nowe sadzonki przez odrosty korzeniowe.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znowuż się nie zgodzę z tobą mam 10 "adeli" 5 rośnie w mchu 5 w mieszance w tych samych warunkach i różnica w zroście jest znacząca... Nie długo biorę się za przesadzanie bo aż szkoda moich roślin, mniejsze liście i co ciekawe mniejsza ilość kropelek na liściach wręcz tylko na nowych, wolniejszy wzrost w mchu rosną jak "złoto":)

Mój błąd 4 rośnie w mieszance torf+perlit(troszkę)+grubo ziarnisty piasek(żwirek jak kto woli). Jeśli dyzio pozwoli wkleję tu zdjęcia we wtorek jak już przesadzę do mchu jak wyglądają rośliny rosnące od początku w mchu a jak te w mieszance zdjęcia mam nadzieje, przynajmniej w jakimś stopniu rozwieją wątpliwości.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

A ja znowuż się nie zgodzę z tobą mam 10 "adeli" 5 rośnie w mchu 5 w mieszance w tych samych warunkach i różnica w zroście jest znacząca... Nie długo biorę się za przesadzanie bo aż szkoda moich roślin, mniejsze liście i co ciekawe mniejsza ilość kropelek na liściach wręcz tylko na nowych, wolniejszy wzrost w mchu rosną jak "złoto":)

Mój błąd 4 rośnie w mieszance torf+perlit(troszkę)+grubo ziarnisty piasek(żwirek jak kto woli). Jeśli dyzio pozwoli wkleję tu zdjęcia we wtorek jak już przesadzę do mchu jak wyglądają rośliny rosnące od początku w mchu a jak te w mieszance zdjęcia mam nadzieje, przynajmniej w jakimś stopniu rozwieją wątpliwości.

Pewnie, wrzucaj! Będziemy mieli jakieś porównanie :)

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgodzę ;) Po stosowaniu metody prób i błędów mogę śmiało stwierdzić, że siostry rosną świetnie w mieszance torf + żwirek, a co ciekawsze D. adelae uprawiana w takich samych warunkach w sphagnum i w tej mieszance w drugim przypadku uzyskiwała o wiele intensywniejsze wybarwienie.

Będąc u znajomych w Belgii z tego co pamiętam wszyscy uprawiali rosiczki z Queensland w mchu, rezultaty były przeciętne, wybarwienie roślin raczej słabe. Natomiast w Czechach widziałem zniewalające wprost schizandry rosnące w podłożu torfowym z dodatkiem żwirku, prawdopodobnie również perlitu.

Niemniej jednak za sphagnum przemawia jeden argument - nierzadko tworzą się nowe sadzonki przez odrosty korzeniowe.

Zgadzam się w 101%. :) Uprawiam D. Prolifera w torf:perlit i rośliny dzielą i mnożą w nieskończoność.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mały update:

N. spathulata x aristolochioides - drugi dzbanek

SY42sl.jpg

N. ampullaria 'Green' - dopiero odżyła po zakupie

IPr3Fl.jpg

D. prolifera - w sphagnum ma się wyjątkowo dobrze

Jf5XAl.jpg

N. bicalcarata - pierwszy dzbanek po zakupie

oTbKil.jpg

Cephalotus typical - ponownie pierwszy dzbanek po zakupie

qpXzul.jpg

i mój nowy nabytek:

Cephalotus 'Big Boy'

OdbAdl.jpg

QeN7Vl.jpg

d27Lul.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.