dyzio Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Dyziu, jakich lamp używasz do oświetlania cefalków? Przymierzam się do zakupu i wsadzenia ich do otwartego akwarium, które będzie ustawione na parapecie i doświetlane (ze względu na nieuchronnie skracający się dzień). Te ładne kamyki to kwarc? Lampy to te same co w terra, swiecą na boki, a przy szybie mam doniczkę z cefalami. Teraz będę dokupował osobne lampy do cefali, bo jednak to co jest to za mało. Tak, kamyki kwarcowe - kupiłem kiedyś w zoologicznym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 Dokupiłem nowe lampy do doświetlania cefali, rosiczek i tłustoszy, wygląda to tak: Siostry w terra, dopiero przesadzone: N. reinwardtiana N. Spathulata x Aristolochioides D. binata, d. paradoxa, d. venusta D. venusta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 N. 'Rebecca soper' w prezencie od Carnisany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 A siostry jak ? Duża nawet ta rebecca .Ładne roślinki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Co do sióstr to w sphagnum koniecznie a odczujesz różnice i to ogromną... Przynajmniej u mnie tak było niebo a ziemia;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Nie tylko u Ciebie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 Co do sióstr to w sphagnum koniecznie a odczujesz różnice i to ogromną... Przynajmniej u mnie tak było niebo a ziemia;p Dzięki za info, przesadzę wieczorem dla testu zobaczymy jak będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Co do sióstr to w sphagnum koniecznie a odczujesz różnice i to ogromną... Przynajmniej u mnie tak było niebo a ziemia;p A ja się nie zgodzę Po stosowaniu metody prób i błędów mogę śmiało stwierdzić, że siostry rosną świetnie w mieszance torf + żwirek, a co ciekawsze D. adelae uprawiana w takich samych warunkach w sphagnum i w tej mieszance w drugim przypadku uzyskiwała o wiele intensywniejsze wybarwienie. Będąc u znajomych w Belgii z tego co pamiętam wszyscy uprawiali rosiczki z Queensland w mchu, rezultaty były przeciętne, wybarwienie roślin raczej słabe. Natomiast w Czechach widziałem zniewalające wprost schizandry rosnące w podłożu torfowym z dodatkiem żwirku, prawdopodobnie również perlitu. Niemniej jednak za sphagnum przemawia jeden argument - nierzadko tworzą się nowe sadzonki przez odrosty korzeniowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 (edytowane) A ja znowuż się nie zgodzę z tobą mam 10 "adeli" 5 rośnie w mchu 5 w mieszance w tych samych warunkach i różnica w zroście jest znacząca... Nie długo biorę się za przesadzanie bo aż szkoda moich roślin, mniejsze liście i co ciekawe mniejsza ilość kropelek na liściach wręcz tylko na nowych, wolniejszy wzrost w mchu rosną jak "złoto" Mój błąd 4 rośnie w mieszance torf+perlit(troszkę)+grubo ziarnisty piasek(żwirek jak kto woli). Jeśli dyzio pozwoli wkleję tu zdjęcia we wtorek jak już przesadzę do mchu jak wyglądają rośliny rosnące od początku w mchu a jak te w mieszance zdjęcia mam nadzieje, przynajmniej w jakimś stopniu rozwieją wątpliwości. Edytowane 22 Września 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Zgodzę się z Bartnikiem-w mieszance rośliny rosną wolno i są jakieś "marne". W sphagnum adelki są w świetnej kondycji oraz dzielą się jak szalone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 A ja znowuż się nie zgodzę z tobą mam 10 "adeli" 5 rośnie w mchu 5 w mieszance w tych samych warunkach i różnica w zroście jest znacząca... Nie długo biorę się za przesadzanie bo aż szkoda moich roślin, mniejsze liście i co ciekawe mniejsza ilość kropelek na liściach wręcz tylko na nowych, wolniejszy wzrost w mchu rosną jak "złoto" Mój błąd 4 rośnie w mieszance torf+perlit(troszkę)+grubo ziarnisty piasek(żwirek jak kto woli). Jeśli dyzio pozwoli wkleję tu zdjęcia we wtorek jak już przesadzę do mchu jak wyglądają rośliny rosnące od początku w mchu a jak te w mieszance zdjęcia mam nadzieje, przynajmniej w jakimś stopniu rozwieją wątpliwości. Pewnie, wrzucaj! Będziemy mieli jakieś porównanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 A ja się nie zgodzę Po stosowaniu metody prób i błędów mogę śmiało stwierdzić, że siostry rosną świetnie w mieszance torf + żwirek, a co ciekawsze D. adelae uprawiana w takich samych warunkach w sphagnum i w tej mieszance w drugim przypadku uzyskiwała o wiele intensywniejsze wybarwienie. Będąc u znajomych w Belgii z tego co pamiętam wszyscy uprawiali rosiczki z Queensland w mchu, rezultaty były przeciętne, wybarwienie roślin raczej słabe. Natomiast w Czechach widziałem zniewalające wprost schizandry rosnące w podłożu torfowym z dodatkiem żwirku, prawdopodobnie również perlitu. Niemniej jednak za sphagnum przemawia jeden argument - nierzadko tworzą się nowe sadzonki przez odrosty korzeniowe. Zgadzam się w 101%. Uprawiam D. Prolifera w torf:perlit i rośliny dzielą i mnożą w nieskończoność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 Mały update: N. spathulata x aristolochioides - drugi dzbanek N. ampullaria 'Green' - dopiero odżyła po zakupie D. prolifera - w sphagnum ma się wyjątkowo dobrze N. bicalcarata - pierwszy dzbanek po zakupie Cephalotus typical - ponownie pierwszy dzbanek po zakupie i mój nowy nabytek: Cephalotus 'Big Boy' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Ładne zdrowe okazy. Pewnie drogo kosztował "Big Boy". Ładny dzbanek N.bicalcarata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Nowy nabytek n. linda - na razie bez dzbanków, kupione w kwiaciarni za 38,40 (nie da się obrócić ) Edytowane 16 Listopada 2012 przez dyzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi