Arturr0 Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Kilka dni temu, jako że spędzałem kilka dni w nadmorskich Dąbkach, miałem okazję odwiedzić ciekawy rezerwat o nazwie "Sieciemińskie Rosiczki" (nie mogłem przepuścić takiej okazji ) Lokalizacja torfowiska: 54°13'20"N 16°25'12"E , od Dąbek około 25 km, dojazd bardzo łatwy - miejsce dobrze oznakowane (widać tablice informacyjne na fotkach poniżej) i zjeżdżając z asfaltu, po drodze gruntowej trzeba przejechać zaledwie pół kilometra (+/-). Co do samego rezerwatu, to muszę przyznać, że widok przepiękny (byłem wcześnie rano) dla kogoś, kto lubi przyrodę. Torfowisko jest świetnie przygotowane dla zwiedzających - przez środek bagienka przebiega solidna, drewniana kładka, zakończona nieco podwyższoną platformą widokową - nie trzeba mieć gumowego obuwia, wystarczą zwykłe adidasy czy sandały. Rezerwacik w sumie jest dość mały, po prawej stronie kładki widoczna tafla wody zarastającego jeziorka, po lewej torfowisko. Wszędzie mnóstwo mchów torfowców w kilku (jak nie kilunastu) gatunkach, sądząc po kolorach i wyglądzie kobierców. No i roślinki owadożerne. Wg tablicy informacyjnej w rezerwacie tym rosną wszystkie krajowe gatunki i krzyżówki rosiczek, a w internecie wyczytałem, że również dwa gatunki pływaczy. Przy kładce jednak rosną tylko okrągłolistne (przynajmniej ja innych nie zauważyłem), jednak są dosłownie wszędzie. Wszystkie z naprawdę dużymi kroplami rosy i wszystkie przepięknie wybarwione na czerwono, dzięki czemu widać było, że porastają spore połacie torfowiska. Ba, rosną nawet pomiędzy drewnianymi belkami, z których wykonana jest kładka, w zwykłym mchu, między porostami lub nawet w byle odrobince piasku. Sporo rosiczek było w fazie kwitnienia, miejscami widać było, że rosną w dość dużych kępach (czerwone placki na tle połaci zielonego mchu). Szkoda, że nie zabrałem lornetki... Uwagę swoją skupiłem głównie na rosiczkach i mchach, ale można było zaobserwować i inne, ciekawe gatunki roślin. Np. widoczne na dwóch ostatnich zdjęciach - rosło kilka egzemplarzy przy wejściu na kładkę. Jeśli ktoś wie, proszę napisać, co to za gatunek. Generalnie z wyprawy byliśmy bardzo zadowoleni (byłem ze swoim, 11-letnim synem) i śmiało mogę polecić to miejsce każdemu, kto lubi przyrodę . A i sam, z pewnością, odwiedzę to miejsce w przyszłym roku . Edytowane 28 Lipca 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trol Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Witam Ta roślina to Czermień błotna mam ją w oczku wodnym:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) Faktycznie - dziękuję bardzo . Trzeba przyznać, że w naturze wygląda dość efektownie. I całkiem okazale, na tle innych "roślinek" bagiennych. Edytowane 29 Lipca 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Tak wygląda, gdy kwitnie: Dzięki za zdjęcia. Bardzo ładne miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Odwiedziłem dziś to miejsce. Jest pełne życia mimo, iż oprócz jednego bączka i jednej ważki innych owadów tam nie zauważyłem to pełno tam jaszczurek czy żab. Naprawdę jest godne polecenia. Rosiczki genialnie wybarwione - niektóre aż prawie bordowe. Bardzo dużo z nich wypuszcza pędy kwiatowe. Pozwolę sobie wrzucić parę fotek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Wielkie dzięki za fotorelację Niedługo jadę na wakacje w tamte rejony więc na pewno odwiedzę to miejsce i wstawię jakieś zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi