Skocz do zawartości

Więdnący tłustosz

dyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio, przy dostawie roślinek przyszły mi 2 tłustosze, jeden jakby się przyzwyczaił do nowych warunków, ale drugi, większy nie daje rady, proszę o pomoc.

Trzymam je na tarasie, od strony południowo-zachodniej.

Co z nim jest nie tak?

Co to spowodowało?

Co zrobić?

Psujący się tłustosz:

post-6072-1343746115_thumb.jpg

dla porównania wrzucam tłustosza, który sobie daje radę i już widać małego kwiatka :)

post-6072-1343746132_thumb.jpg

Edytowane przez dyzio
Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Jeśli chcesz trzymać tłustosze w mocno nasłonecznionym miejscu (czego ja w ogóle nie ryzykuję) to koniecznością jest zapewnienie stałego dostępu do wody. Być może czytałeś w opisach upraw, że tłustosze wymagają mniejszej ilości wody niż większość owadożernych. To prawda oczywiście, ale zapotrzebowanie na nią wzrasta wraz z ilością światła, temperaturą.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada a bynajmniej doświadczenie, z rana wkładaj doniczkę z tłustoszem na parę minut do podstawki z wodą, czynność powtarzaj codziennie :P u mnie rosną pięknie podłoże to mieszanka torf, perlit, sphagnum na oko. Tłustosze to różne mieszańce nie podpisywałem ich i w pewnym momencie się już pogubiłem:( A ziemia na 1 zdjęciu ostro przesuszona....

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Oba tłustosze mają liście bardzo blade, popalone od słońca. Ponadto - jak już wcześniej wspomniano- podłoże jest zasuszone. U moich tłustoszy wygląd liści byłby identyczny, gdybym przestawił tłustosze , które rosną pod sztucznym światłem, lub w miejscu, gdzie światło słoneczne jest rozproszone - na bezpośrednie światło słoneczne, bez wcześniejszej aklimatyzacji do takich warunków. Co zrobić ? Przestawić do miejsca, gdzie nie będzie tyle słońca, zwłaszcza unikać go w godzinach 11-15 (światło słoneczne jest wtedy najmocniejsze). No i tłustosze to nie kapturnice - najlepiej na przyszłość powoli aklimatyzować nowe tłustosze, zanim zostaną one umieszczone na południowo-zachodnim tarasie.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że rośliny wcześniej rosły bez doświetlania, na południowym parapecie, ale w mieszkaniu, więc miały słońce filtrowane przez szybę (bez firanki). Tak więc jeśli zostały wystawione od razu na słońce bez rozproszenia szok jest jak najbardziej prawdopodobny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.