harash Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Witam, Posiadam 3 owadożery: muchołówkę (rośnie jak szalona), rosiczkę przylądkową (która cały czas wypuszcza nowe liście) oraz rosiczkę alicji (i jej właśnie problem dotyczy) Nowe liście brązowieją i stają się twardawe. Czym może to być spowodowane i jak temu poradzić ? Dodam, że wszystkie stoją na południowym parapecie, a alicja i przylądkowa nawet w jednej podstawce. Zdjęcie poniżej: (obecnie prawie wszystkie nowe liście mają ten objaw) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Jaką wodą podlewasz? Na obrzeżach doniczki, znajdują się chyba wykwity minerałów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harash Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Wykwity były już przy zakupie. Podlewam demineralizowaną. Aktualne zdjęcia: sory za jakość ale dysponuję tylko telefonem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Ja miałem ten sam problem z moją alicją. Musisz po pierwsze przesadzić ją skoro widzisz ze ma wykwity. Coś nie tak jest z podłożem, a po drugie to ona pewnie się aklimatyzuje. Z początku może mieć takie liście jakby uschłe lub spalone ale po jakimś czasie (u mnie to trwało kilka miesięcy bo dostałem ją w tragicznym stanie) powinna wypuszczać piękne zdrowe listki. Napisz jeszcze jak wygląda ze światłem (najlepszy dla niej byłby parapet południowy lub południowo-wschodni) i jak długo masz już tą roślinkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Dodam, że wszystkie stoją na południowym parapecie ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) No tak, niedopatrzenie ;P Edytowane 31 Lipca 2012 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harash Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Mam ją gdzieś od około 3 tygodni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Przede wszystkim wymień podłoże i postaraj się by miała optymalne warunki a będzie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi