Skocz do zawartości

Rosiczka alicji marnieją nowe liście

harash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam 3 owadożery: muchołówkę (rośnie jak szalona), rosiczkę przylądkową (która cały czas wypuszcza nowe liście) oraz rosiczkę alicji (i jej właśnie problem dotyczy)

Nowe liście brązowieją i stają się twardawe. Czym może to być spowodowane i jak temu poradzić ? Dodam, że wszystkie stoją na południowym parapecie, a alicja i przylądkowa nawet w jednej podstawce.

Zdjęcie poniżej: (obecnie prawie wszystkie nowe liście mają ten objaw)

0cf3396a16cb8bec.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem ten sam problem z moją alicją.

Musisz po pierwsze przesadzić ją skoro widzisz ze ma wykwity. Coś nie tak jest z podłożem, a po drugie to ona pewnie się aklimatyzuje.

Z początku może mieć takie liście jakby uschłe lub spalone ale po jakimś czasie (u mnie to trwało kilka miesięcy bo dostałem ją w tragicznym stanie) powinna wypuszczać piękne zdrowe listki.

Napisz jeszcze jak wygląda ze światłem (najlepszy dla niej byłby parapet południowy lub południowo-wschodni) i jak długo masz już tą roślinkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.