Skocz do zawartości

Przebarwienia kielichów kapturnicy

sewcio802

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zaobserwowałem na kielichach kapturnic dziwne brązowe plamy. Nie mam pojęcia co może być przyczyną przebarwień. W podstawce destylowana woda, temp. ok 35st. C. (dzisiaj na dworze 42) .. wschodni parapet, lecz od 3 dni wystawiana na dwór, zabieram do domu na noc.

post-6019-1343759609_thumb.jpg

post-6019-1343759626_thumb.jpg

post-6019-1343759640_thumb.jpg

post-6019-1343759654_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Lecz te przebarwienia wystąpiły już ok. tygodnia temu .. a wtedy jeszcze nie były trzymane na dworze, ale w domu i nie były wtedy narażone na działanie promieni słonecznych, ale wręcz przeciwnie zabierałem je z parapetu gdy było mocne słońce.. :)

Edytowane przez sewcio802
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przy długotrwałych upałach i zastanej , podgrzanej wodzie można "zakisić" korzenie co jest równie groźne na dłuższą metę.

---------------

Może jakaś plamistość? Użyj fungicydu. Może coś pomoże. Osobiście bym się nie przejmował.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zakiszenie korzeni nie wchodzi w grę, ponieważ od 3 dni są na dworze, a przebarwienia wystąpiły około tyg. temu..

Osobiście bym się nie przejmował.

Dokładnie, po przezimowaniu prawdopodobnie nie będzie śladu po "plamkach" :D:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.