sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Witam ! Zaobserwowałem na kielichach kapturnic dziwne brązowe plamy. Nie mam pojęcia co może być przyczyną przebarwień. W podstawce destylowana woda, temp. ok 35st. C. (dzisiaj na dworze 42) .. wschodni parapet, lecz od 3 dni wystawiana na dwór, zabieram do domu na noc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Ile ma wody w podstawce podczas wysokich temperatur? Doniczka powinna pływać na wodzie gdy temperatury sięgają 30 stopni +. Edytowane 31 Lipca 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Około 1/3 doniczki Edytowane 31 Lipca 2012 przez sewcio802 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Może to być spowodowane znacznymi zmianami warunków bo jak mówisz '' zabieram do domu na noc.'' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Ok, już odniosłem na dwór xd Dzięki za odpowiedź !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Lecz te przebarwienia wystąpiły już ok. tygodnia temu .. a wtedy jeszcze nie były trzymane na dworze, ale w domu i nie były wtedy narażone na działanie promieni słonecznych, ale wręcz przeciwnie zabierałem je z parapetu gdy było mocne słońce.. Edytowane 31 Lipca 2012 przez sewcio802 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 W takim razie może to być spowodowane przelaniem lub przesuszeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Ok, bardzo dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Starość... Wszystko kiedyś umiera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Z tego co wiem to kapturnicy w takie upały przelać się nie da Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Starość... Wszystko kiedyś umiera. Na początku też tak myślałem.. ale malutkie kaptury również zostały "zarażone" .. ; c Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Niestety przy długotrwałych upałach i zastanej , podgrzanej wodzie można "zakisić" korzenie co jest równie groźne na dłuższą metę. --------------- Może jakaś plamistość? Użyj fungicydu. Może coś pomoże. Osobiście bym się nie przejmował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Właśnie zakiszenie korzeni nie wchodzi w grę, ponieważ od 3 dni są na dworze, a przebarwienia wystąpiły około tyg. temu.. Osobiście bym się nie przejmował. Dokładnie, po przezimowaniu prawdopodobnie nie będzie śladu po "plamkach" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Dokładnie, po przezimowaniu prawdopodobnie nie będzie śladu po "plamkach" Do zimowania jeszcze kawał czasu Do tego czasu kapturnica wytworzy jeszcze kilka kapturów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Do zimowania jeszcze kawał czasu Do tego czasu kapturnica wytworzy jeszcze kilka kapturów Też fakt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi