Skocz do zawartości

Mogeton 25 WP - na mchy

Alberciarz

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że mam obecnie chwilę czasu postanowiłem podzielić się z wami opinią na temat pewnego środka, który wydawać by się mogło zwalczy problem nie lubianych przez wielu gości w doniczkach naszych roślin, mianowicie - mchów i glonów. Szczególnie często przeszkadzają one w przypadku siewek, zasłaniając tymże dostęp do światła.

A zatem wiosną wyczaiłem w tabelach środków ochrony roślin środek który wydawać by się mogło, poradziłby sobie idealnie z tym problemem - Mogeton 25 WP (proszek do sporządzania roztworu wodnego). Ulotka dołączona do opakowania informuje, że nie wykazuje żadnej fitotoksyczności. Szczęśliwie jednak podeszliśmy do tematu dość ostrożnie i przy pierwszym stosowaniu potraktowaliśmy nim jedynie niewielką część roślin, choć jak się później okazało i tak podjęliśmy nieco zbyt duże ryzyko :) Środek należy stosować opryskując dokładnie powierzchnię podłoża. Przedstawię zatem ku przestrodze wnioski wynikające z jego zastosowania :

- środek działa należycie jedynie w przypadku roślin, które mają choćby nieznaczną warstwę kutykuli (dlatego też powinien wykazywać specyficzność działania względem mszaków). W przypadku rosiczek i tłustoszy środek zwalczył również niektóre rośliny, :D (tłustosze potraktowane środkiem padły niestety wszystkie)

- w przypadku muchołówek niektóre rośliny zostały 'przypalone', ale ogólnie rośliny przeżyły

- w przypadku dzbaneczników i kapturnic odniesiono pożądany efekt, nawet w przypadku siewek dzbaneczników zwalczyliśmy zarówno glony jak i mszaki

Podsumowując, należy zachować ostrożność i najpierw zastosować go na próbę na niewielkiej ilości roślin :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś stosowałem podobny, jeżeli nie ten sam środek. Chciałem nim zwalczać wątrobowce na skalniaku. O ile jakieś 80% roślin nic sobie z tego nie robiła, to wraz z wątrobowcami uśmierciłem kilka na prawdę rzadkich gatunków. Dlatego nie próbowałem nawet stosowania go do roślin owadożernych. Tłustosze to były jedne z roślin, które momentalnie padły wraz z wątrobowcami...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.