xillo Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam. Muchołówki hoduję od kilku lat, podobnie jak kilka innych owadożerów. Ale teraz nie wiem co mogło zaszkodzić jednej z moich roślinek... Wygląda tak, jakby liście zostały przez coś wygryzione, w nowych, jeszcze nierozwiniętych pułapkach widać jakby czarne drobinki... Istnieje możliwość, że muchołówkę dopadł mi jakiś grzyb - ten egzemplarz był w pokoju innym niż reszta i w dwóch pułapkach spleśniały resztki much... Gdyby nie ta pleśń od razu stawiałbym na dużego szkodnika, bo uszkodzenia wyglądają mi na mechaniczne, ale przeglądałem dokładnie i nie udało mi się nic zlokalizować. Sprawdzałem również czy to nie jakieś nocne zwierzątko, ale w ciemności również nic nie wyszło na żer Spotkaliście się z czymś takim? Miewałem na muchołówkach różne szkodniki, ale tutaj nie wiem jak postąpić, może na wszelki wypadek potraktować ją decisem? W każdym razie całkowicie odizolowałem ją od reszty roślin... A tak to wygląda: Z góry dziękuję za radę... Pozdrawiam. Łukazs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Coś ją gryzie lub gryzło. Może być jakaś mała gąsienica. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Coś ją gryzie lub gryzło. Może być jakaś mała gąsienica. Też stawiam na gąsienicę, to czarne wygląda na jej odchody. Żreć przestała, bo albo zmieniła miejsce pobytu, albo coś ją zeżarło, albo zdechła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Miałem jakiś czas temu to samo na muchołówce, tłustoszu i rosiczkach wszystko wyglądało tak samo, jak dla mnie 100% gąsienica. Musisz dokładnie obejrzeć rośliny. Gąsienice są dość płochliwe. Chowają się w okolicach młodych listków albo pod liśćmi. Musisz dokładnie sprawdzić i inne rośliny. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Też stawiam na gąsienicę, to czarne wygląda na jej odchody. Żreć przestała, bo albo zmieniła miejsce pobytu, albo coś ją zeżarło, albo zdechła. Chyba masz rację Agato Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Już przesadziłem tą roślinkę jakiś czas temu, bo gąsienicy nie znalazłem, bałem się że siedzi gdzieś w ziemi - stare liście poniszczone, ale nowe wypuszcza już w pełni zdrowe i silne Jak podrosły te które na zdjęciach były malutkie to jeszcze bardziej widać jak zgryzione... Ciekawe jest to, że wtedy drugą roślinkę która była obok niej też coś jakby delikatnie podgryzło i koniec - straciło się - może role się odwróciły i zechciała pogryźć paszczę od środka Na szczęście już wszystko ok, kolory też zaczyna nabierać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi