Cephalotus Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Witam, w tym temacie można się pochwalić swoją D. regia. Temat dotyczący jej hodowli, jak również część postów, została przeniesiona stąd: KLIKNIJ TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Ale te korzenie ma długaśne, nawet taką wysoką doniczkę przerósł (20 cm) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Przedstawiam Państwu moją regię: Kto następny wrzuci zdjęcia swojej rosiczki królewskiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Kto następny wrzuci zdjęcia swojej rosiczki królewskiej? Ja podejmę twoje wyzwanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Zdjęcie mojej byłej, obecnie już ś.p. jest wyżej, a właśnie dziś zacząłem nowe podejście z 6 młodymi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Kto następny wrzuci zdjęcia swojej rosiczki królewskiej? tongue.gif Jak moja złapie kondycję po kryzysie to obiecuję się nią pochwalić W tej chwili mało się nadaje dla publiczności.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Może kiedyś osiągnie rozmiary godne królowej. A tymczasem miniaturowa regia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Jak się miewają Wasze regie? Ja mam za sobą przesadzanie 20 sztuk z doniczek wysokości 5cm do 20 cm. Zauważyłem coś ciekawego podczas przesadzania - w tych doniczkach, w których dziury na dnie były za małe lub już zapchane korzeniami, regie na potęgę wypuszczały młode rośliny z korzeni. Mam nadzieję, że sami wyciągniecie wnioski z tej obserwacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Jak się miewają Wasze regie? Ja mam za sobą przesadzanie 20 sztuk z doniczek wysokości 5cm do 20 cm. Zauważyłem coś ciekawego podczas przesadzania - w tych doniczkach, w których dziury na dnie były za małe lub już zapchane korzeniami, regie na potęgę wypuszczały młode rośliny z korzeni. Mam nadzieję, że sami wyciągniecie wnioski z tej obserwacji Mam jedna Regie w wersji terrariowej ładnie rośnie choć jeszcze mała, około 12cm w kwadratowej doniczce 9cm. Wiedząc że lubi troszkę luzu w korzeniach miałem zamiar przesadzić ją do większej wysokiej dzbanecznikowej doniczki, ale po Twoim wpisie mocno się nad tym zastanowię? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Jak się miewają Wasze regie? U mnie część osobników D. regia odchorowuje przegrzanie po awarii klimy i już ładnie rosną i mają sporo odrostów, ale część osobników czeka na zimowanie, rozety się zmniejszają i tracą sporo starych liści. Na listopad przenoszę je do warunków górskich, a pod koniec listopada do chłodni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Okazało się że te D. regia, które padły mi po awarii klimy (opisywałem w swoim temacie) właśnie ożyły, jak feniks z popiołów, na szczęście doniczek nie wywaliłem tylko postawiłem luzem w fitotronie. Jedna liście puściła już jakiś czas temu, a dwa dni temu zauważyłem że druga także przeżyła - więc nie ma co regia spisywać na straty, jest w stanie przetrwać trudne okresy, trzeba jej dać trochę czasu na regeneracje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) OFFTOP: Całe forum "hoduje" swoje rośliny, a Radek je uprawia. Cieszę się, że chociaż on jeden to robi. Dodał: Cephalotus, 00:35 03.11.2014. Jedno ze znaczeń wyrazu hodować: "zapewniać żywym organizmom (zwierzętom, roślinom, bakteriom) odpowiednie warunki do wzrostu, rozwoju i rozmnażania." Toteż wyraz ten jest poprawnie używany na forum. Krzyśku, jakkolwiek może to być poprawne z punktu widzenia słownika języka polskiego, to botanicznie już nie bardzo. Nie rozumiem więc dlaczego wszyscy uprali się na "hodowlę", a wyparli ze świadomości "uprawę". Edytowane 4 Listopada 2014 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Co prawda moja D. regia dopiero się rozkręca, ale co tam - pokażę delikwentkę Była okazalsza po przyjeździe do mnie, ale już pierwszej nocy ją podgotowałam, przez co niemal ją straciłam. Odradzam zatem podgrzewanie jej podłoża.. Rośnie w wysokiej doniczce, na południowym doświetlanym parapecie. Woda w podstawce uzupełniana po wypiciu. Poluje aktualnie głównie na ćmy. Niestety kilka razy duży okaz przeczołgał się po niej pozostawiając za sobą posklejane czarnym śluzem liście.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Kropeczko pięknie wybarwiona Twoja królewna !! Namówiona przez Crespo wrzucam i swoją regię Zielona jak trawa ale jest Edytowane 18 Listopada 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 Biedronko nie wiem czego Ty się wstydziłaś i czemu nie chciałaś wstawić swojej "królewny". Moim zdaniem jest świetna ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi