biedronkaoo7 Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 To teraz Śpiąca Królewna Już pajęczyną zaszła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Moja regia ani myśli o spoczynku- rośnie i kropelkujejak szalona a nigdy niema temperatur powyżej 15C. W nocy ok 10C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 I to jest mega dziwne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Moja nie wiem czy ma poniżej 15 stopni bo to zwykły parapet wiec temperatury na granicy zimowania a obecnie to pewnie z 17-18 Mimo to śpi ale też nie doświetlana niczym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Nie wydaje mi się, żeby zimowanie regii determinowane było głównie przez temperaturę. Zdecydowanie ważniejszym czynnikiem jest długość dnia. Mam wrażenie, że moje regie ile by stopni teraz nie miały, to będą spały ze względu na obecną długość dnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Moja spała w przedziale od 2 do 15 stopni, krople miała soczyste ale wzrost został zahamowany. Po 2 miesiącach odpoczynku wyciągnąłem ją i zaczęła gwałtownie rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Masiol- nawet pomimo krótszego dnia moja nie wchodzi jakoś w spoczynek- dziwne Oo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 D. regia 'Big Easy' nie wchodzi w spoczynek, może macie akurat ten kultywar. Moja regia też nie wchodzi w spoczynek. Raz była zimowana razem z muchołówkami tylko odrobinę skróciła liście i zachowała kropelki. Drugi raz trzymałem ją na parapecie w kuchni, straciła rosę i również nieznacznie skróciła liście. Na pewno w obu przypadkach spowalnia wzrost. W słoneczne zimowe dni odzyskiwania trochę kropelek. Prawdopodobnie niektóre osobniki tak mają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam też D. regia 'Big Easy' i wchodzi w spoczynek i co gorsza kiedy jej pasuje. D. regia jest klasyfikowana jako Temperate Perennial Drosera, więc będzie wchodzić w spoczynek, ale w zależności od warunków w jakich jest trzymana. U mnie nie wchodzą w spoczynek rośliny trzymane w warunkach górskich (20/15 st.) - metabolizm takich roślin ze względu na niezbyt wysokie temperatury jest spowolniony, ale na tyle sprawny, że rośliny całkiem dobrze rosną, jednak nie osiągają dużych rozmiarów. Obecnie nie zimująca D. regia Natomiast trzymane w warunkach nizinnych (25/22 st) robią sobie odpoczynek same, jeżeli wcześniej nie wyniosę ich do chłodniejszych warunków aby odpoczęły, na ogół zanika wtedy cała rozeta liści. Pomimo tego, że cały czas jest 14 godzin dnia i brak spadków temperatury - bez żadnego sygnału ze środowiska przechodzą w spoczynek. Przy wysokich temperaturach metabolizm roślin przebiega bardzo sprawnie (dla D. regia za szybko) i aby roślina to wytrzymała na dłuższą metę i nie padła musi odpocząć, spowolnić metabolizm przy niższych temperaturach, lub go zatrzymać całkowicie (wtedy pozostaje tylko szansa że odbije od korzenia co na szczęście często się zdarza). Podobnie zachowuje się D. capensis. Mam natomiast kilka D. rotundifolia, które zupełnie nie zamierzają zimować i obecnie bardzo ładnie wyglądają. Różne osobniki na zimowisku w chłodni (2-3 st.) Mam natomiast kilka D. rotundifolia, które zupełnie nie zamierzają zimować i obecnie bardzo ładnie wyglądają. Zwłaszcza rosnące w warunkach górskich, nie muszą przy takich temperaturach przechodzić spoczynku. Tu rośnie przy H. tatei. Edytowane 1 Marca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Ja z regią próbowałem kilka razy i za kazdym razem nam nie wychodziło Po zakupię ładnie rosła do pewnego czasu. Później ni stąd, ni zowąd nagle obumierała mimo że kombinowalem i z nasłonecznieniem i z podlewaniem i z rodzajem podłoża. Rosiczka obumierała, a ja zawartość donniczki wyrzucałem. Dopiero po przeczytaniu wypowiedzi dokkrb postanowiłem kolejną taką obumarłą rosiczkę potrzymać gdzieś w koncie, zobaczyć co się wydarzy Stała więc przez zimę w mieszkaniu przy drzwiach balkonowych. Wyglądała tak: Kilka tygodni temu zobaczyłem coś takiego: Moja radość była nieopisana Jako, że posadzona była w kubku po granicie i do przebicia się na powierzchnie miała kawał drogi postanowiłem jej pomóc, odkopałem ją i posadziłem jeszcze raz: Tak więc nauczyłem się aby nie spisywać na straty obumarlych regii bo jak pisał doktor często odbijają z korzenia. Edytowane 1 Marca 2015 przez barbus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Barbus dobrze że po przeczytaniu wypowiedzi dokkrb (można się od niego sporo nauczyć), ją zostawiłeś . Odrodziła się jak Feniks z popiołów. Oby rosła, rosła, rosła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Odrodziła się jak Feniks z popiołów. Oby rosła, rosła, rosła. Dziękówa ;-) W sumie jak tak teraz na nią patrzę to rzeczywiście przypomina trochę Feniksa ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Ile osób tyle teorii na temat D. regia. Dobrze, że jest z nami dokkrb, który skutecznie "wyprostował" całą sprawę. Kondycja doktorowych regii jest świetna, ale to chyba nie zaskoczenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Ja swoją Regie posadziłem w (jak się później okazało) żałosny torfie i rośnie c: Aczkolwiek pod Power ledami i w wilgotności. Edytowane 1 Marca 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Hej, aktualne zdjęcia moich regii" Zimujące moja najstarsza regia, która odbiła od korzenia jakoś w wakacje. już zaczęła polować a tej nie zimowałem Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi