mrDIIL Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Myślę, że nie jest to off top: Pomożecie przy przesadzaniu Regii? Jakieś rady co do podłoża i samego przesadzania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Myślę, że nie jest to off top: Pomożecie przy przesadzaniu Regii? Jakieś rady co do podłoża i samego przesadzania? http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/drosera-regia.php I pamiętaj o dużej doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 To moja jedyna Drosera regia, której nie zimuję - rośnie cały czas w fitotronie górskim z heliamforami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Ma ładne soczyste krople, pewnie dzięki zwiększonej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Ja to myślę, że już sam fakt, że dokkrb ją hoduje czyni takie cuda :v Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Ma ładne soczyste krople, pewnie dzięki zwiększonej wilgotności. Dokładnie tak jak piszesz, to jest akurat akwarium przykryte szybą Rosiczka stoi w prawym górnym roku, doniczka ma 20 cm wysokości, ale przy tej wysokiej wilgotności powietrza poziom wody na dnie akwarium jest zawsze poniżej 1 cm. Rosiczka jak widać nie jest duża, ale ta 'Big Easy' jest mniejsza od typowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Moja nareszcie obudzona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 21 Lipca 2018 Share Napisano 21 Lipca 2018 A ja mam pytanie, które być może padło gdzieś na forum ale mam nadzieję, że się nikt na mnie nie obrazi jak również ja je zadam, a mianowicie: jak rozpoznać rosiczkę królewską w wersji "big easy" od tradycyjnej? Wiem, że "big easy" jest mniejsza i nie wytwarza pędu kwiatowego oraz nasion ale czy są jakieś sposoby aby to sprawdzić, póki jest na etapie rozwoju (liście około 15cm)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Coya Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Pilnie poszukuję Regii, przeszukałam cały interenet. Gdyby ktoś z Was chciałby sprzedać roślinę proszę o kontakt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Pilnie poszukuję Regii, przeszukałam cały interenet. Gdyby ktoś z Was chciałby sprzedać roślinę proszę o kontakt. Też się naszukałem i nic. Trzeba czekać aż się gdzieś pojawią w sprzedaży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Pytanko do was. Mam doniczkę 25 cm z opisu który jest na forum jest dodane do podłoża keramzyt + piasek z torfem trzymać się tej wersji czy dać sam piasek z keramzytem ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 Moja D. Regia na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 15 Października 2019 Share Napisano 15 Października 2019 (edytowane) @Struś Ja dziś przesadziłem swoje regie. Wg opisu forumowego tj. z użyciem keramzytu (wiem, że nie jest najlepszy dla roślin owadożernych, ale tu postawiłem jednak na maksymalny drenaż).Jedna stoi pod lampą, a druga dla testu poszła na pole zimować z muchołówkami i Cephalotusem. Dodatkowo uciąłem przerastające doniczki fragmenty korzeni, zanurzyłem w Clonexie i położyłem na martwy torfowiec. Zobaczymy jakie będą tego efekty. Edytowane 15 Października 2019 przez jf85 Zaznaczenie odpowiedzi na posta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 26 Października 2019 Share Napisano 26 Października 2019 Ok daj znać co tam będzie, ja do swojej też dałem keramzytu jak w opisie mam nadzieję że będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 Niedawno kupiłem moją pierwszą Regie i jeszcze nie mam praktycznego doświadczenia w jej uprawie, natomiast tak jak ktoś wcześniej napisał, ilu ludzi tyle teorii na temat tej rośliny i mam pewne pytania do posiadających ją. Jest posadzona w niedużej doniczce (ok. 8 cm w pionie) i korzeń wyrasta przez dziurki. Czy powinienem ją przesadzić przed zimowaniem, żeby się nie męczyła, czy wręcz odwrotnie, powinienem ją zostawić i nie męczyć przed zimą? A może odciąć wystający korzeń (ok. 3-4 cm) i zasadzić gdzieś? Jak poznać czy jest to najzwyklejsza Regia czy jakaś odmiana? Jeśli dobrze rozumiem, to czasem nawet podczas zimowania powoli rośnie? W mojej obumierają pojedyncze liście, ale podejrzewam, że to może być aklimatyzacja, zresztą nie wiem w jakich warunkach była przechowywana wcześniej, ja ją od razu dałem na balkon, żeby się przyzwyczajała póki jeszcze w miarę ciepło do zimowania. A no i ostatnie pytanie, czy jest szansa ją rozmnożyć np. z liścia? Czytałem tylko o odbijaniu z korzenia. Chciałbym zrobić sobie profilaktyczny "zapas" na wszelki wypadek, gdyby po stresie podróży i aklimatyzacji, w za małej doniczce nie dała rady dożyć wiosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi