Skocz do zawartości

Drosera Regia

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ma ładne soczyste krople, pewnie dzięki zwiększonej wilgotności.

Dokładnie tak jak piszesz, to jest akurat akwarium przykryte szybą

Rosiczka stoi w prawym górnym roku, doniczka ma 20 cm wysokości, ale przy tej wysokiej wilgotności powietrza poziom wody na dnie akwarium jest zawsze poniżej 1 cm.

Rosiczka jak widać nie jest duża, ale ta 'Big Easy' jest mniejsza od typowej.

27_02_2015_019.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...

A ja mam pytanie, które być może padło gdzieś na forum ale mam nadzieję, że się nikt na mnie nie obrazi jak również ja je zadam, a mianowicie: jak rozpoznać rosiczkę królewską w wersji "big easy" od tradycyjnej? Wiem, że "big easy" jest mniejsza i nie wytwarza pędu kwiatowego oraz nasion ale czy są jakieś sposoby aby to sprawdzić, póki jest na etapie rozwoju (liście około 15cm)?

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Pilnie poszukuję Regii, przeszukałam cały interenet. Gdyby ktoś z Was chciałby sprzedać roślinę proszę o kontakt.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
  • 3 weeks later...

@Struś

Ja dziś przesadziłem swoje regie. Wg opisu forumowego tj. z użyciem keramzytu (wiem, że nie jest najlepszy dla roślin owadożernych, ale tu postawiłem jednak na maksymalny drenaż).Jedna stoi pod lampą, a druga dla testu poszła na pole zimować z muchołówkami i Cephalotusem. Dodatkowo uciąłem przerastające doniczki fragmenty korzeni, zanurzyłem w Clonexie i położyłem na martwy torfowiec. Zobaczymy jakie będą tego efekty.

Edytowane przez jf85
Zaznaczenie odpowiedzi na posta
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Niedawno kupiłem moją pierwszą Regie i jeszcze nie mam praktycznego doświadczenia w jej uprawie, natomiast tak jak ktoś wcześniej napisał, ilu ludzi tyle teorii na temat tej rośliny i mam pewne pytania do posiadających ją. Jest posadzona w niedużej doniczce (ok. 8 cm w pionie) i korzeń wyrasta przez dziurki. Czy powinienem ją przesadzić przed zimowaniem, żeby się nie męczyła, czy wręcz odwrotnie, powinienem ją zostawić i nie męczyć przed zimą? A może odciąć wystający korzeń (ok. 3-4 cm) i zasadzić gdzieś? Jak poznać czy jest to najzwyklejsza Regia czy jakaś odmiana? Jeśli dobrze rozumiem, to czasem nawet podczas zimowania powoli rośnie? W mojej obumierają pojedyncze liście, ale podejrzewam, że to może być aklimatyzacja, zresztą nie wiem w jakich warunkach była przechowywana wcześniej, ja ją od razu dałem na balkon, żeby się przyzwyczajała póki jeszcze w miarę ciepło do zimowania. A no i ostatnie pytanie, czy jest szansa ją rozmnożyć np. z liścia? Czytałem tylko o odbijaniu z korzenia. Chciałbym zrobić sobie profilaktyczny "zapas" na wszelki wypadek, gdyby po stresie podróży i aklimatyzacji, w za małej doniczce nie dała rady dożyć wiosny.

Odnośnik do odpowiedzi