Styq Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 Po pierwsze z tego co mi wiadomo,nie trzeba jej zimować. Ja bym jej nie przesadzał teraz tylko wiosną jak już się rozrośnie.Najważniesze żeby nie miała zbyt mokro u nasady. Ja swoje miałem w takiej samej doniczce jak ty,podlewanie od góry się sprawdzało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 7 godzin temu, Vinci napisał: Niedawno kupiłem moją pierwszą Regie i jeszcze nie mam praktycznego doświadczenia w jej uprawie, natomiast tak jak ktoś wcześniej napisał, ilu ludzi tyle teorii na temat tej rośliny i mam pewne pytania do posiadających ją. Jest posadzona w niedużej doniczce (ok. 8 cm w pionie) i korzeń wyrasta przez dziurki. Czy powinienem ją przesadzić przed zimowaniem, żeby się nie męczyła, czy wręcz odwrotnie, powinienem ją zostawić i nie męczyć przed zimą? A może odciąć wystający korzeń (ok. 3-4 cm) i zasadzić gdzieś? Jak poznać czy jest to najzwyklejsza Regia czy jakaś odmiana? Jeśli dobrze rozumiem, to czasem nawet podczas zimowania powoli rośnie? W mojej obumierają pojedyncze liście, ale podejrzewam, że to może być aklimatyzacja, zresztą nie wiem w jakich warunkach była przechowywana wcześniej, ja ją od razu dałem na balkon, żeby się przyzwyczajała póki jeszcze w miarę ciepło do zimowania. A no i ostatnie pytanie, czy jest szansa ją rozmnożyć np. z liścia? Czytałem tylko o odbijaniu z korzenia. Chciałbym zrobić sobie profilaktyczny "zapas" na wszelki wypadek, gdyby po stresie podróży i aklimatyzacji, w za małej doniczce nie dała rady dożyć wiosny. Raczej bym ją przesadził i dał do większej doniczki, druga sprawa że dobrze to zrobić nawet ze względu na wymianę podłoża na nowe. Co do zimowania, D. regia zimować nie musi, chociaż się jej zdarza. Wybór należy do Ciebie, Ja swoich nie zimuje i rosną cały czas pod lampami i żyjo xD. Jeśli nie będzie zimowana to dobrze by było zapewnić jej dodatkowe oświetlenie bo teraz z tym marnie. W przypadku D. regia, najbardziej skuteczne jest rozmnażanie z korzeni, ale do tego musiałbyś pociąć jej system korzeniowy, a raczej nie jest na tyle silna by podczas aklimatyzacji to przetrwać. Więc z tym bym się wstrzymał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 29 Października 2019 Share Napisano 29 Października 2019 W sumie dostałem dwie sprzeczne informacje 😏 może ktoś jeszcze mi doradzić? Oczywiście jeśli chodzi o korzeń to nie było by przed wiosną, myślałem że może uda się coś urodzić z listka. Rozumiem, że nie lubi przelania a raczej podlewać ją jak muchołówkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubertus Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Witam, Posiadam kilkuletnią drosera regia ( 5 lat). Z biegiem czasu przyjęła dość specyficzny pokrój widoczny na zdjęciu. Jej rozeta uciekła już praktycznie ponad krawędź doniczki. Po prawej stronie widoczne korzenie przybyszowe, które wypuściła z głównego pędu. Czy waszym zdaniem można ją zakopać w większej doniczce, do poziomu rozety, ? Czy lepiej nie ruszać i pogodzić się z taką naturą ? Zaletą obecnej sytuacji jest to, że roślinie nie grozi zbyt duża wilgotność w okolicach stożka wzrostu, czego ponoć nie lubi. Ale wolałbym, żeby przyjęła normalny pokrój, oczywiście tylko w wypadku jeśli jej to nie zaszkodzi Czy przyczyną takiego pokroju mogą być nieprawidłowe parametry hodowli( np. niedostateczna ilość światła)? Dodam, że w sezonie liście są o wiele dłuższe i roślina wygląda zdrowo, rosy sporo, gruczoły się ładnie przebarwiają, mnóstwo robali łapie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Moja wyglądała podobnie, powypuszczała kilka grubych korzeni podporowych. Niestety zamarła główna rozeta i roślina powypuszczała kilka młodych odrostów od korzeni, ale jakoś w końcu całkiem zamarła w poprzednie lato. Jeszcze jej nie wywaliłem, łudzę się, że coś tam jeszcze odbije, bo ten gatunek jest znany ze zmartwychwstań po dłuższym czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Nie chcę wprowadzić w błąd, bo akurat regii nie mam, ale capensisy spokojnie można przy przesadzaniu ustawiać tak, by stożek wzrostu był zaraz nad torfem i im nie przeszkadza to w niczym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 To jest normalny pokrój starej rosiczki Te martwe liscie przecież nie wyparują. Roślina idzie w góre i tworzy się taka upośledzona palma. Zakopanie jej głębiej byłoby fajnym eksperymentem, ale radzę najpierw rozmnożyć tą rosiczkę, na wszelki wypadek jakby próba się nie udała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 Czy to normalne że Regia po przesadzeniu gubi wszystkie liście zahamowuje wzrost ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 U siebie niczego takiego nie zaobserwowałem. Jedynie listki regii, którą testowo zimuję na zewnątrz - uschły. Czy wypuści nowe - zobaczymy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 Sądziłem według teg co ci pisał ktoś na dnie mam około 6 cm keramzyt potem torf z piaskiem ok 2/4 mm jedna regia w tym rośnie ładnie a drugą posadziłem tam i lipa nie wiem co się dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Może trafiła Ci się jakiś słabsza roślina. Mam 2 Roridule, mają tyle samo światla, wody, nie były przesadzanie i jedna rośnie wspaniale a druga zupełnie wyhamowała wzrost i nie wypuszcza nowych liści. Nie wyrzucam jej bo ciągle mam nadzieję, że jeszcze odbije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Nie wiem czemu ta moja pierwsza ma krótki korzeń choć wydawał mi się on długi to rośnie ładnie. Ta druga z długim korzeniem nie rosła a usychała dobiłem się prawie do keramzytu i dałem do drugiej doniczki gdzie jest zalana w połowie wodą wcześniej była tylko podstawka, zobaczę co będzie za parę dni i dam znać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Moja regia już przebiła się korzeniami przez keramzyt i wychodzi z doniczki do podstawki (2 doniczka storczykowa), a miałem nadzieję że na parę lat starczy ta doniczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 17 Marca 2020 Share Napisano 17 Marca 2020 (edytowane) Przepraszam za niobecnosc. Widzę że problemy zostały mniej więcej rozwiązane. Z powodu redukcji miejsca musiałem przesadzić moja regie do widzę doniczki wraz z innymi rosiczkami. Co prawda podłoże to zwykły torf bez żadnych dodatków a doniczka bez kermazytu ale jest dość duża wiec wydaje mi się, że ziemia jest raczej wilgotna a nie mokra. Jest wraz z popularnymi rosiczkami typu capensisy albo rozetkowe typu adelae. Czy ktoś ma już podobne doświadczenia i czy to ma sens? Nie chce jej stracić bo było ją trudno dostać Edytowane 21 Marca 2020 przez Vinci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Capensisy są raczej dość wytrzymałe, więc nie powinno być problemu jeżeli będą miały tylko wilgotne podłoże. Obecnie mój Capensis 'Alba' jest zalany do 3/4 doniczki i rośnie dobrze po zwalczeniu plagi mszyc. Z kolei Capensis typical z uwagi na brak miejsca jest podlewany od dołu ale co jakiś czas. Zdarza sie, że i kilka dni nie ma dostępu do wody. Radzi sobie równie dobrze. Aczkolwiek jest w genialnym torcie, który trzyma wilgoć bardzo dobrze tj. Pindstrup. I tak nie masz wyjścia z tego co piszesz, więc ja bym jak najbardziej próbował tak połączyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi