Skocz do zawartości

Drosera Regia

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 year later...
  • 4 months later...

Jak się miewają Wasze regie?

Ja mam za sobą przesadzanie 20 sztuk z doniczek wysokości 5cm do 20 cm.

Zauważyłem coś ciekawego podczas przesadzania - w tych doniczkach, w których dziury na dnie były za małe lub już zapchane korzeniami, regie na potęgę wypuszczały młode rośliny z korzeni.

Mam nadzieję, że sami wyciągniecie wnioski z tej obserwacji :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam za sobą przesadzanie 20 sztuk z doniczek wysokości 5cm do 20 cm.

Zauważyłem coś ciekawego podczas przesadzania - w tych doniczkach, w których dziury na dnie były za małe lub już zapchane korzeniami, regie na potęgę wypuszczały młode rośliny z korzeni.

Mam nadzieję, że sami wyciągniecie wnioski z tej obserwacji :)

Mam jedna Regie w wersji terrariowej :) ładnie rośnie choć jeszcze mała, około 12cm w kwadratowej doniczce 9cm.

Wiedząc że lubi troszkę luzu w korzeniach miałem zamiar przesadzić ją do większej wysokiej dzbanecznikowej doniczki, ale po Twoim wpisie mocno się nad tym zastanowię? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie część osobników D. regia odchorowuje przegrzanie po awarii klimy i już ładnie rosną i mają sporo odrostów, ale część osobników czeka na zimowanie, rozety się zmniejszają i tracą sporo starych liści. Na listopad przenoszę je do warunków górskich, a pod koniec listopada do chłodni.

24_10_2014_016.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się że te D. regia, które padły mi po awarii klimy (opisywałem w swoim temacie) właśnie ożyły, jak feniks z popiołów, na szczęście doniczek nie wywaliłem tylko postawiłem luzem w fitotronie. Jedna liście puściła już jakiś czas temu, a dwa dni temu zauważyłem że druga także przeżyła - więc nie ma co regia spisywać na straty, jest w stanie przetrwać trudne okresy, trzeba jej dać trochę czasu na regeneracje.

Drosera_regia_28_10_2014_025.jpgDrosera_regia_28_10_2014_026.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

OFFTOP: Całe forum "hoduje" swoje rośliny, a Radek je uprawia. Cieszę się, że chociaż on jeden to robi.

Dodał: Cephalotus, 00:35 03.11.2014. Jedno ze znaczeń wyrazu hodować: "zapewniać żywym organizmom (zwierzętom, roślinom, bakteriom) odpowiednie warunki do wzrostu, rozwoju i rozmnażania." Toteż wyraz ten jest poprawnie używany na forum.

Krzyśku, jakkolwiek może to być poprawne z punktu widzenia słownika języka polskiego, to botanicznie już nie bardzo. Nie rozumiem więc dlaczego wszyscy uprali się na "hodowlę", a wyparli ze świadomości "uprawę".

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda moja D. regia dopiero się rozkręca, ale co tam - pokażę delikwentkę ;) Była okazalsza po przyjeździe do mnie, ale już pierwszej nocy ją podgotowałam, przez co niemal ją straciłam. Odradzam zatem podgrzewanie jej podłoża..

post-6463-1415123272_thumb.jpg

Rośnie w wysokiej doniczce, na południowym doświetlanym parapecie. Woda w podstawce uzupełniana po wypiciu. Poluje aktualnie głównie na ćmy. Niestety kilka razy duży okaz przeczołgał się po niej pozostawiając za sobą posklejane czarnym śluzem liście..

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...