jacko Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam Tak jak w temacie. Słyszałem, że Sarracenia leucophylla, gdzieś indziej zaś że Sarracenia flava. Przy okazji znalazłem to zdjęcie: http://www.flickr.com/photos/24939895@N08/4736021170/ - najwyższy okaz jaki kiedykolwiek widziałem. Czy w takim razie najwyższa jest Sarracenia flava? Stąd dylemat Proszę o odpowiedź Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Zdjęcie które pokazałeś przedstawia krzyżówkę dwóch kapturnic: S. alata i S. flava "Maxima" Ciężko stwierdzić jaki gatunek ma najwyższe kielichy. Każda kapturnica może być inna, np. flava z jednej lokalizacji będzie wysoka, a w innym miejscu niska. Jest dużo odmian, podane przez ciebie zdjęcie jest imponujące. Ciężko stwierdzić jaki gatunek/odmiana jest najwyższa, jedne źródła podadzą najwyższy kielich jaka dana kapturnica wypuściła, a inne przeciętną wysokość dorosłej rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Różne źródła wskazują, że S. leucophylla jest najwyższa (może osiągnąć do około 120cm). S. flava do około 90cm. Musiałbym sprawdzić co jeszcze piszą w najnowszej monografii "Sarraceniaceae of ..." Oczywiście mogą pojawić się rożnego rodzaju odstępstwa i wyjątki (patrz poprzedni post). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Za McPherson & Schnell "Sarraceniaceae of North America": - S. leucophylla może dorastać do 120 cm i 8 cm średnicy, ale przeciętnie jest to 80 cm i 5 cm. - S. flava może dorastać do 120 cm i 12 cm średnicy, ale przeciętnie jest to 70 cm i 6 cm. Jednak te maksymalne okazy to wyjątkowe osobniki z konkretnych populacji. Czyli pewnie większość S. flava i S. leucophylla nigdy nie osiągnie takich rozmiarów, niezależnie od wieku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Bardzo się zdziwiłem gdy zobaczyłem to zdjęcie. Takiego potwora w życiu nie widziałem. Według mnie Sarracenia leucophylla wytwarza trochę wyższe kielichy, lecz na pewno węższe. Sarracenia flava natomiast może wytwarzać nieco niższe lecz o wiele szersze - wystarczy spojrzeć i porównać obie te rośliny. Często jest tak że Sarracenia flava, nawet niższa od Sarraceni leucophylli ma o wiele szerszy otwór dzbanka od niej. Na tej podstawie stwierdzam, że Sarracenia flava to istna maszyna do zabijania owadów. Pozdrawiam Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi