Skocz do zawartości

Dzbanecznik z Leroya M.

Kamil.R

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w poszukiwaniu wody destylowanej wybrałem się do Leroya oraz Castoramy niestety ceny są wysokie (dla ciekawskich w Castoramie 7,90 za 5l a w Merlin 11,20) :)

Niestety wyprawa się nie udała bo dużo taniej destylkę mogę kupić niedaleko swojego domu. Przechodząc do rzeczy trafiłem na "dzbanecznik" w "promocyjnej" cenie. Zwróciłem uwagę na nazwę na żółtej kartce Nepenthes alata, z tego względu że jestem zielony w temacie roślin mięsożernych wbiłem w telefonie i tak jak mi się wydawało trafiłem na dzbanecznik w kiepskim stanie bez dzbanków. Cena która była na początku to 39,99 Ja kupiłem go za 11,20... a teraz pytania:

1. Jak wygląda roślina waszym zdaniem? W jakim jest stanie?

2. Czy muszę ją przesadzić do nowego podłoża?

3. Czy można Ją hodować w domowych warunkach?

4. Jak wygląda sprawa z podlewaniem? (czytałem kilka spraw ale nic konkretnego :))

To są główne pytania, mam nadzieje że odpowiecie mi :) cena chyba niezła? (były jeszcze dwie czy trzy sztuki).

Pozdrawiam.

post-6048-1344365289_thumb.jpg

post-6048-1344365304_thumb.jpg

post-6048-1344365315_thumb.jpg

post-6048-1344365322_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

1. Roślina jako tako... ale powinna żyć.

2. Koniecznie. Widzę że teraz 'siedzi' w czymś co na pewno nie może być nazwane torfem. Wygląda mi to na włókna kokosowe.

3. Tak

4. Podlewanie tak aby miała cały czas wilgotne podłoże. Woda nie może stać w podstawce bo dzbaneczniki nie lubią stać w wodzie.

Patrząc na miejsce na zakupu, śmiem twierdzić że na 99.99% nie jest to N. Alata tylko N. Ventrata. Hoduje się je tak samo.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Nie można za bardzo na tym etapie stwierdzić czy to alata lub ventrata. Identyfikacja jest możliwa kiedy wypuści pierwszy dzbanek.

P.S Czy te liści są w realu takie ciemne czy to tylko zdjęcie?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.