Kamil.R Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Dzisiaj w poszukiwaniu wody destylowanej wybrałem się do Leroya oraz Castoramy niestety ceny są wysokie (dla ciekawskich w Castoramie 7,90 za 5l a w Merlin 11,20) Niestety wyprawa się nie udała bo dużo taniej destylkę mogę kupić niedaleko swojego domu. Przechodząc do rzeczy trafiłem na "dzbanecznik" w "promocyjnej" cenie. Zwróciłem uwagę na nazwę na żółtej kartce Nepenthes alata, z tego względu że jestem zielony w temacie roślin mięsożernych wbiłem w telefonie i tak jak mi się wydawało trafiłem na dzbanecznik w kiepskim stanie bez dzbanków. Cena która była na początku to 39,99 Ja kupiłem go za 11,20... a teraz pytania: 1. Jak wygląda roślina waszym zdaniem? W jakim jest stanie? 2. Czy muszę ją przesadzić do nowego podłoża? 3. Czy można Ją hodować w domowych warunkach? 4. Jak wygląda sprawa z podlewaniem? (czytałem kilka spraw ale nic konkretnego ) To są główne pytania, mam nadzieje że odpowiecie mi cena chyba niezła? (były jeszcze dwie czy trzy sztuki). Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) 1. Roślina jako tako... ale powinna żyć. 2. Koniecznie. Widzę że teraz 'siedzi' w czymś co na pewno nie może być nazwane torfem. Wygląda mi to na włókna kokosowe. 3. Tak 4. Podlewanie tak aby miała cały czas wilgotne podłoże. Woda nie może stać w podstawce bo dzbaneczniki nie lubią stać w wodzie. Patrząc na miejsce na zakupu, śmiem twierdzić że na 99.99% nie jest to N. Alata tylko N. Ventrata. Hoduje się je tak samo. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Jakie jest najlepsze podłoże dla takiego dzbanecznika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Torf wymieszany z perlitem, można też dać trochę martwego mchu torfowca, ale Ventracie sam torf chyba wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Ciekawe to dla mnie, dlaczego w tych wszystkich marketach sprzedający uparcie twierdzą że dzbaneczniki u nich dostępne to N.alata. Kiedy z tego co się orientuje w 99% zupełnie się to mija z prawdą. Ktoś mi wyjaśni ten fenomen? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Muszę zaopatrzyć się w perlit i w weekend go przesadzę. Perlit dostane w zoologicznym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Sprzedają takie rośliny, jakie mają na etykietkach. To producenci mylnie je oznaczają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Mi Ventrata rośnie w samym torfie. Perlit dla tego gatunku jest zbędny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Na 100% jest to Ventrata? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie można za bardzo na tym etapie stwierdzić czy to alata lub ventrata. Identyfikacja jest możliwa kiedy wypuści pierwszy dzbanek. P.S Czy te liści są w realu takie ciemne czy to tylko zdjęcie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Liście są dosyć ciemne. Jutro z rana zrobię kilka zdjęć w "normalnym" świetle... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Na 100% jest to Ventrata? Może być 'Miranda'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Perlit dostaniesz w marketach budowlanych typu Castorama, obi lub w dobrym sklepie ogrodniczym. W zoologicznym nie kupisz, możesz też skruszyć styropian. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Rozumiem, a może ktoś z forum wyślę mi za drobną opłatą malutki woreczek perlitu, nie opłaca mi się kupować całego wora dla jednej rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 TU masz Kolego cały litr za grosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi