Skocz do zawartości

Czy to jest dobry torf?

Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się w ogóle zastanawiam czy to co masz to w ogóle był torf. Tylko jedna doniczka zdaje się być z torfem (D. capensis), ale reszta to jakaś sieczka. Nie mogę uwierzyć, aby podlewanie torfu nawet wodą kranową mogłoby doprowadzić ją do takiego stanu. Jak twierdzisz, że używasz wody destylowanej/demineralizowanej, to już tym bardziej taki obrazek jest niemożliwy. Moim skromnym zdaniem to w ogóle nie był torf, a jakaś mieszanka torfowa, wtedy to będzie dawało takie efekty. Jeżeli to był torf, to jakości poniżej zera. Cokolwiek tam posiałeś jest raczej spisane na straty. Jeżeli nawet nasiona spróbowały skiełkować, to jak tylko pękła łupina nasienia, natychmiast minerały spaliły zalążek korzenia. Ja chyba Ciebie poprzednio źle zrozumiałem. Myślałem, że torf, który używasz to ten jasnobrązowy... Doniczka z D. capensis jest na starym torfie, bo jeżeli tak, to właśnie o ten torf mi chodziło, jako dobry.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wszystko poszło na marne :( Ehh jak taki szajs w ogóle może być dopuszczony do sprzedaży?! Jutro napiszę do producenta. Powinni zapłacić jakieś odszkodowanie za stracony czas i pieniądze...

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, producent nie zakłada, że jego torf ma posłużyć dla roślin owadożernych. Być może dla azalii, dla borówki amerykanskiej byłby wyśmienity. Nie taki ubogi i sterylny jak dla rosiczek byłby najlepszy. Także nie ma sensu się fatygować i pisać.

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to podłoże nadaje się wyśmienicie dla innych roślin, ale przecież na opakowaniu jest napisane: torf kwaśny wysoki ogrodniczy, a sam napisałeś, że to coś na zdjęciu nie przypomina torfu. Więc wychodzi na to, że producent sprzedaje towar niezgodny z opisem. Niech to sobie nazwie 'podłoże dla borówek', a nie wprowadza ludzi w błąd.

Odnośnik do odpowiedzi

Torfy różnią się wyglądem chociażby ze względu na stopień rozłożenia. Jedne są bardziej włókniste, inne bardziej ziemiste. Miałem kiedyś mały worek Hollasa, w którym torf był raczej szaro-czarny niż brązowy i strukturą bardziej przypominał ziemię niż torf :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.