CFHs Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Dopóki wypuszcza nowe liście jest dobrze.Z czasem starsze liście czernieją i jest to normalne.Może daj jej jakiegoś owada. Nie dawaj. Sama sobie złapie. ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Za małe ma łapki żeby cokolwiek złapać. Nie widzę u niej nawet tych czujek odpowiedzialnych za zamykanie. Jeżeli to jest normalne to myślę, że bez problemu sobie poradzi bez owadów na normalnej fotosyntezie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Muchołówka to roślina wymagająca bardzo intensywnego oświetlenia. Po zimowaniu roślina może tak wyglądać. Obecnie (wiosna) wymaga naprawdę dużej ilości światła. Proponuję wystawienie rośliny na dwór na pełne słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Muchołówka to roślina wymagająca bardzo intensywnego oświetlenia. Po zimowaniu roślina może tak wyglądać. Obecnie (wiosna) wymaga naprawdę dużej ilości światła. Proponuję wystawienie rośliny na dwór na pełne słońce. To dobry pomysł. Ale w tej chwili od 3 dni leje i są burzę więc problem natury technicznej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Witam. Co się dzieje z tą rośliną ? Dostęp do światła ma od godziny około 07:00 do 14:00-15:00 bo słońce wtedy jeszcze świeci do okna. Wodę dolewam na podstawek odrazu gdy poprzednia została wchłonięta. Zimowanie zostało zakończone około miesiąc temu lub dwa miesiące temu. Proszę o pomoc dlaczego ona tak wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Witam. Co się dzieje z tą rośliną ? Dostęp do światła ma od godziny około 07:00 do 14:00-15:00 bo słońce wtedy jeszcze świeci do okna. Wodę dolewam na podstawek odrazu gdy poprzednia została wchłonięta. Zimowanie zostało zakończone około miesiąc temu lub dwa miesiące temu. Proszę o pomoc dlaczego ona tak wygląda. -brak stożka wzrostu -zgniła bulwa (?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Mi się wydaje że po prostu ją przysypałeś ziemią, nowe liście nie wychodzą bo są przysypane, a te które wychodziły to są jakie są. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Mi się wydaje że po prostu ją przysypałeś ziemią, nowe liście nie wychodzą bo są przysypane, a te które wychodziły to są jakie są. Masz rację, wydaje Ci się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Masz rację, wydaje Ci się Potwierdzam. Bulwa jest ewidentnie zgniła. Możesz spróbować zrobić sadzonki liściowe z tych liści co jeszcze pozostały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barni Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Jedna sprawa to to ze stożek gnije bądź zgnił a resztę dopełniają larwy ziemiórek które (wiedząc bądź nie uchwyciłeś na zdjęciu). Patrz liść u dołu najbardziej oddzielony od reszty widać u jego nasady 3 tłuste błyszczące larwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Za dużo wody i gnije. Podłoże powinno być lekko wilgotne, wyhodowałeś pokaźne stado larw ziemiórek. Pozbył bym się tego podłoża bo za chwilę będziesz miał muszki w całym pokoju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Moja umierająca nie jest, ale jestem ciekaw czy to normalne że nowe liście wypuszcza prawie białe? Odmiana to 'cupped trap' i właśnie kwitnie, tak wygląda: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Mało światła, duże liście a maleńkie pułapki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkubaj Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Mucholowka zakupiona wczoraj, w takim stanie jak na zdj. co z nia jest nie tak? jest strasznie zwiednieta. Moze to wina podloza? bo jest tam bardzo duzo piasku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Mało światła!!! No maj nas nie rozpieszcza pod względem słońca. Po dziwnej zimie i ostrym chwilowym słońcu wiosennym przyszedł czas na klęskę opadów. U mnie z mucholami zaczyna się wariacja na wypuszczanie anomalii mniej więcej takich jak u ciebie. Nie przejmuj się a ja czekam na słońce bo jak tak dalej będzie lało to muchołówki zaczną wypuszczać jesienne liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi