Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Moja umierająca nie jest, ale jestem ciekaw czy to normalne że nowe liście wypuszcza prawie białe? Odmiana to 'cupped trap' i właśnie kwitnie, tak wygląda:

PICT0642.JPG

To jest 'Cupped Trap' (co widać nawet bez powiększania) czyli dość wrażliwa i kapryśna odmiana. Trudno ją doprowadzić do pięknego wyglądu, a to, co wyżej widać to po prostu reakcja na pogodę. Moje 'Cupped Trapy' wiele lepiej się nie prezentują w tej chwili. Ogólnie słabo, od niedzieli nie widziałem słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, no słońce ostatnio faktycznie mało się pokazuje, a roślin nie doświetlam. Ale i tak powoli staje się zielona, wcześniej to prawie całkiem białe były te liście :P

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowie ktos? Moze poobcinac jej wszystkie liscie?

A skąd taki pomysł? ;) To nie kapturnica, której obcięcie liści po zimowaniu(!) jest dopuszczalną opcją.

Muchołówka dobrze się trzyma, widać nowe liście, podłoże zdaje się być OK. Nie wybarwiona jest tylko, ale wąskie blaszki liściowe pokazują, że nie doskwiera jej jakiś wielki niedobór światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Oto znów ja ^^ tym razem z nowym okazem ^^ mam muszkę już od jakiegoś czasu, wszystko pięknie ladnie ;) tylko ze czasem wypluje muche.. ;/ bieda z nędzą..;/.. ale tak to sie trzyma :D zobaczcie sami ^^

post-6304-1371286338_thumb.jpg

post-6304-1371286388_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jak długo rośnie Muchołówka by jej pułapki był co najmniej długości 2- 3 cm? Mam swoją od ok. 2 miesięcy i odnoszę wrażenie, że w ogóle nie rośnie. Nowe liście stare czarnieją i je usuwam, ale w porównaniu do Rosiczki zakupionej w tym samym dniu wygląda jakby dopiero wyrosła. Staram się codziennie wynosić ja na słońce także ma słoneczko od około 9:00 do 18:00 na więcej nie pozwala mi architektonicznie moje domostwo.

Porównanie

Dzień zakupu:

65agw3.jpg

Dziś:

2rhycs0.jpg

I pytanie, czy jak usuwam liście czekać aż uschną do samej nasady czy ciąć jak już są w połowie czarne? Zwykle czekałem aż wyschną do końca.

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi

Roślina ładna , tylko :

1.Ten torf coś brzydki.

2.Nie przenoś z domu na dwór , tylko zostaw na dworze ;) . Oj , źle przeczytałem , cofam to ;) .

3 (2).To jest 'Cup Trap' , jej pułapki osiągają mały rozmiar ;) .

Edytowane przez Sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Roślina ładna , tylko :

1.Ten torf coś brzydki.

2.Nie przenoś z domu na dwór , tylko zostaw na dworze ;) . Oj , źle przeczytałem , cofam to ;) .

3 (2).To jest 'Cup Trap' , jej pułapki osiągają mały rozmiar ;) .

Boje się zostawić na dworze bo jak ją burza dorwie albo jakiś deszcz to ją rozwali. A jaka odmiana muchołówek ma duże pułapki bo najwyżej załatwie sobie taką bo zawsze o takiej marzyłem ^^.

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład : 'Dingley Giant' , B52 , 'Big Mouth' , 'Purple Giant' , 'Shark's Teeth' ( ;) moje zdanie ) i inne . :)

Jak będzie deszcz czy burza to schowaj , ale jak nie zauważysz chmur to ją zostaw , tak będzie dla niej lepiej. :)

Edytowane przez Sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład : 'Dingley Giant' , B52 , 'Big Mouth' , 'Purple Giant' , 'Shark's Teeth' ( ;) moje zdanie ) i inne . :)

Jak będzie deszcz czy burza to schowaj , ale jak nie zauważysz chmur to ją zostaw , tak będzie dla niej lepiej. :)

Boję się nocy, często jest tak, że w dzień pogoda piękna a tu w nocy burza z deszczem a teraz temperatura skoczyła więc lada dzień taka anomalia będzie normą. Druga sprawa, że często wyjeżdżam na 1- 2 dni a rodzina moje "kwiatki" ma w nosie. Wole, żeby stała przy tym oknie, okno zawsze otwarte więc przewiew jest.

@Edit

Wie ktoś co to za odmiana?

28l6wqa.jpg

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi