Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...

Nie wiem jaka temp. masz na tym parapecie ale jeśli jest coś ok +10 lub wyżej to czym prędzej przenieś ją w chłodniejsze miejsce. Chodzi o to żeby nie było takiego skoku z mrozu do ciepła.

Co do samego przeżycia: widać, że roślina dorosła więc nie powinno jej to zaszkodzić w stopniu znaczącym ale nigdy nic nie wiadomo. Zależy od kilku czynników.

Edytowane przez incluso
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Obserwuje ją od tamtego dnia i wygląda jakby stan się nie pogarszał. Czy te sflaczałe i czarne liście radzicie obciąć? Póki co jest tak gęsto, że ciężko mi dojrzeć w jakim stanie jest stożek wzrostu...

Odnośnik do odpowiedzi

Móchołówka tak wygląda gdyż jest zapewne z hipermarketu,a te nie zimują. No i podłoże typowe dla takowych. Minusem takich owadożerów jest to,że często padają ponieważ są przenoszone ze sztucznego oświetlenia w naturalne.

Odnośnik do odpowiedzi

Minusem takich owadożerów jest to,że często padają ponieważ są przenoszone ze sztucznego oświetlenia w naturalne.
Dla mnie to mit lub skrajność, która dział bardziej w przypadku dzbaneczników którym zwykle wysychają stare dzbanki. Często muchołówki kupowane przez mnie w marketach zachowują się na odwrót tzn. zaczynają bardzo intensywnie rosnąć. A jeżeli komuś marketowa roślina pada to zazwyczaj dlatego, że zapewnił gorsze warunki niż roślina miała wcześniej lub była już wymęczana przez sklepowych opiekunów działu ogród :)
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam wczoraj kupiłem w Castoramie muchołówkę nie wiem jaki to gatunek. I prosiłbym o ocenienie stanu zdrowia mojego owadożerka :)

To zdjęcia zrobiłem zaraz po przywiezieniu do domu :

post-6454-1392547098_thumb.jpg

A co dziś po oczyszczeniu ze starych liści:

post-6454-1392547026_thumb.jpg

post-6454-1392547382_thumb.jpg

Z góry dziękuje :) :) :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajnie w świecie, określ to jako Dionaea Musciupula 'Typical' :) Co do stanu rośliny, wygląda kiepsko, podłoże też nie wygląda najlepiej, ale na wiosnę, jak dostanie trochę słoneczka i będziesz regularnie podlewał, powinno być lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi