Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 weeks later...

Proszę o pomoc!Jestem niedoświadczonym posiadaczem muchołówki...Niepokoi mnie stan mojej roślinki,która wygląda na uschniętą,mimo,że staram się ją regularnie podlewać(po wypiciu,tj.suchej podstawce).Domyślam się,że dzięki naturalnemu nasłonecznieniu odżyje ,ale i tak mam kilka wątpliwości...

1.Liście i pułapki wyglądają na uschnięte i nachodzą na siebie.

2.Ziemia jest sucha i pojawiają się na niej białe plamy.

3.Pozwoliłem rozwinąć się pędowi,a następnie zapewne nie umiejętnie uciąłem go.

Wstawiam kilka zdjęć,żebyście mogli ocenić stan rośliny i pomóc mi w jej pielęgnowaniu.

post-6647-1394540940_thumb.jpg

post-6647-1394540981_thumb.jpg

post-6647-1394541033_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nic jej nie jest, po prostu miała za mało światła. Postaw ją na parapecie w słońcu lub jeśli masz taką możliwość na balkonie w słońcu. Tylko pamiętaj, żeby miała wodę w podstawce cały czas :)

Jaką wodą podlewasz ? i w jakim podłożu ona teraz rośnie ?

Edytowane przez Maja100
Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie,mam nadzieję,że szybko odżyje...

Zaś co do wystawiania,to nie jestem pewny,czy zostawiać ją także na noc.Dziś w nocy był przymrozek a od soboty zapowiadają opady śniegu z deszczem i spadek temperatur.

Napiszcie mi od jakiej temperatury można wystawić Muchołówkę na dwór i kiedy zostawiać ją w nocy.

Poza tym napiszcie ,jak mam ją podlewać-dolewać codziennie,czy poczekać aż spodek będzie suchy?

Edytowane przez polskaswiat
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Niestety chyba moja roślina dalej marnieje-pojawiły się brązowe plamy na liściach i pułapkach,biała narośl na powierzchni ziemi...Na razie nie wystawiam jej za okno(jak było ciepło wystawiałem na cały dzień-niestety było ich maksymalnie 5) i staram się dbać o oświetlenie,ale jak widać na zdjęciach ,chyba nic to nie daje.Podlewam ją ,dopiero jak podstawka jest sucha.MOŻE MAM JĄ PRZESADZIĆ?

post-6647-1395927568_thumb.jpg

post-6647-1395927578_thumb.jpg

Edytowane przez polskaswiat
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Liście mojej muchołówki w ciągu ostatnich kilku tygodni zmniejszyły swoje rozmiary o ok. 75% bo są dokładnie 1/4 standardowego rozmiaru, czym może to być spowodowane? Rosiczki i shark's teeth rosną jak na drożdżach dzięki ostatnim słonecznym dniom i wyglądają przepięknie natomiast typical jak widać na zdjęci skręca się i marnieje. Zeschnięta pułapka to pułapka normalnych rozmiarów:

yXZTzRW.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre kaktusy i sukulenty potrafią zmniejszać powierzchnię parowania w celu oszczędności wody, kiedy jest jej mało. Nie spotkałem się co prawda nigdzie z informacją o czymś takim u owadożerów, jednak czemu by i one nie potrafiły tak dostosowywać się do warunków. Może muchołówka chce więcej wody? Masz chyba z perlitem zmieszany torf? Wydaje mi się suchawy, chociaż może to być tylko złudzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Czy z moją mucholówką wszystko w porządku?

Stała miesiąc w domu na wschodnim oknie. Zaczęła wypuszczać duże liście więc wylądował ma dworze. Potem przesadzilem ja do większej doniczki mieszanka oczywiście piasek i torf. Podlewam wodą deminarelizowaną. Stoi teraz na dworze jakieś już 3 tygodnie.

https://www.dropbox.com/s/24ee0jqh2nv4y8w/I...0504_192318.jpg

Edytowane przez Wermox
Odnośnik do odpowiedzi