Redgreen Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Pędy , owszem osłabiają roślinę ale nie koniecznie tylko one. Tu dodatkowo brakuje słońca , być może muchołówka jest źle podlewana a i torf też nie jest dobrej jakości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Kolega pisal juz na shoucie ze słońce ma od 9-19 i taką ją juz kupił, po prostu niepotrzebnie tak słabej roślinie pozwolił kwitnąć. Jak zetnie pęd, może odżyje w tych warunkach i zacznie tworzyć normalne pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Kolega pisal juz na shoucie ze słońce ma od 9-19 i taką ją juz kupił, po prostu niepotrzebnie tak słabej roślinie pozwolił kwitnąć. Jak zetnie pęd, może odżyje w tych warunkach i zacznie tworzyć normalne pułapki. No faktycznie teraz dopiero przeczytałem. Będzie długo się zbierać ale wyprowadzałem gorsze sztuki. Wygląda na to że nie była przesadzana więc trzeba to zrobić tylko nie od razu na pełne słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 (...)po prostu niepotrzebnie tak słabej roślinie pozwolił kwitnąć. Jak zetnie pęd, może odżyje w tych warunkach i zacznie tworzyć normalne pułapki. Skoro taka kupil to faktycznie błąd zrobil. Jednak przy pędzie tej wielkosci ścinanie nic nie da - po prostu za pozno. Na pewno da rade. Teraz przyjzalam sie zdjęciom i powiem ze te podloze nie bardzo mi sie podoba co nie znaczy ze jest zle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Na shoutboxie napisałem, by pęd kwiatowy uciąć jak najniżej. W tym przypadku radzę uciąć tylko kwiaty, by roślina nie traciła energii na kwitnienie i ewentualne zawiązywanie nasion. Część zielona pędu kwiatowego w czasie usychania odda dużo składników odżywczych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 24 Maja 2014 Share Napisano 24 Maja 2014 Zauważ, że kwiaty dawno przekwitły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Piszę odnośnie moich poprzednich postów w związku z muchołówką Dionaea Muscipula Typical. Problem zaczął się TUTAJ. W skrócie roślinka mi padała, przesadziłem, jej stan się znacznie pogorszył a jakoś tydzień dwa po przesadzeniu puściła liścia, który jest dziwnie zwinięty w rulonik i brak mu pułapki, nie wiem co zrobić z tym fantem zrobić a widać, że roślina chce żyć, ale coś jej w tym przeszkadza. Zdjęcie z teraz: Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Daaron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 ODKOP STOŻEK WZROSTU Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 Na pewno przeszkadza jej zakopany stożek wzrostu. Jak ma wypuszczać nowe liście skoro miejsce, z którego wychodzą jest pod ziemią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Jak to wygląda? @Edit W ten sposób? Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Daaron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Wykop roślinę wyżej. Aż zobaczysz puszczające listki (o ile puszcza). Byle biała bulwa była pod ziemią, a jej czubek nad/na równi. E: Teraz jak dla mnie za wysoko o jakieś 3-5mm. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 Przepłukaj wierzch bulwy destylowaną wodą(np. strzykawką), a następnie zakop tak, aby biała część bulwy była tuż poniżej linii podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Na początku tak miałem, że bulwa była pod torfem, ale mogą mylić stare podstawy liści czarne. Zrobiłem tak, bulwy już nie widać a jej czubek jest ponad torfem, ale troszkę brudny. Dziwne to, inne muchołówki mam głębiej wsadzone i nie ma żadnych problemów. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Daaron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) A ja kupiłem sobie B52: Edytowane 4 Czerwca 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Gdy ją karmiłem pułapka zamknęła się w mniej niż pół sekundy, czy z nowym liściem mogę spróbować rozmnożenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi