Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Pędy , owszem osłabiają roślinę ale nie koniecznie tylko one.

Tu dodatkowo brakuje słońca , być może muchołówka jest źle podlewana a i torf też nie jest dobrej jakości.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kolega pisal juz na shoucie ze słońce ma od 9-19 i taką ją juz kupił, po prostu niepotrzebnie tak słabej roślinie pozwolił kwitnąć. Jak zetnie pęd, może odżyje w tych warunkach i zacznie tworzyć normalne pułapki.

No faktycznie teraz dopiero przeczytałem.

Będzie długo się zbierać ale wyprowadzałem gorsze sztuki.

Wygląda na to że nie była przesadzana więc trzeba to zrobić tylko nie od razu na pełne słońce.

Odnośnik do odpowiedzi

(...)po prostu niepotrzebnie tak słabej roślinie pozwolił kwitnąć. Jak zetnie pęd, może odżyje w tych warunkach i zacznie tworzyć normalne pułapki.

Skoro taka kupil to faktycznie błąd zrobil. Jednak przy pędzie tej wielkosci ścinanie nic nie da - po prostu za pozno. Na pewno da rade. ^_^ Teraz przyjzalam sie zdjęciom i powiem ze te podloze nie bardzo mi sie podoba co nie znaczy ze jest zle.

Odnośnik do odpowiedzi

Na shoutboxie napisałem, by pęd kwiatowy uciąć jak najniżej. W tym przypadku radzę uciąć tylko kwiaty, by roślina nie traciła energii na kwitnienie i ewentualne zawiązywanie nasion. Część zielona pędu kwiatowego w czasie usychania odda dużo składników odżywczych.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Piszę odnośnie moich poprzednich postów w związku z muchołówką Dionaea Muscipula Typical. Problem zaczął się TUTAJ. W skrócie roślinka mi padała, przesadziłem, jej stan się znacznie pogorszył a jakoś tydzień dwa po przesadzeniu puściła liścia, który jest dziwnie zwinięty w rulonik i brak mu pułapki, nie wiem co zrobić z tym fantem zrobić a widać, że roślina chce żyć, ale coś jej w tym przeszkadza.

Zdjęcie z teraz:

OhYmhDw.jpg

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi

Wykop roślinę wyżej. Aż zobaczysz puszczające listki (o ile puszcza). Byle biała bulwa była pod ziemią, a jej czubek nad/na równi.

E:

Teraz jak dla mnie za wysoko o jakieś 3-5mm.

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

Na początku tak miałem, że bulwa była pod torfem, ale mogą mylić stare podstawy liści czarne.

Zrobiłem tak, bulwy już nie widać a jej czubek jest ponad torfem, ale troszkę brudny. Dziwne to, inne muchołówki mam głębiej wsadzone i nie ma żadnych problemów.

ot67McC.jpg

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi