Geruwi Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Hej . Kupiłem ok miesiąc temu muchołówki: Red Green, Shark Teeth, Red Dragon, oraz Wacky traps. Posadziłem je w misy, w torfie Atheny. Rośliny doświetlane są lampka ledową. Sam ją montowałem, i ledy jakich użyłem to 2x niebieska (460-465nm), oraz 5x czerwona (660-665nm). Od tamtej pory muchołówki "stoją w miejscu" tzn. nie rosną, nie marnieją. Troszkę mnie to martwi, ponieważ do tej pory muchołówki po przesadzeniu potrzebowały tygodnia a maksimum dwóch aby puszczać nowe pułapki. Może oświetlenie jest złe? Dodam jeszcze, że źródło świata jest 20 cm nad roślinami. Oto zdjęcia: Shark Teeth Red Green Red Dragon Wacky Traps Proszę o ocenę zdrowia roślinek, i rady co mogę zrobić by było im lepiej . Edytowane 24 Maja 2015 przez Geruwi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Hej . Kupiłem ok miesiąc temu muchołówki: Red Green, Shark Teeth, Red Dragon, oraz Wacky traps. Posadziłem je w misy, w torfie Atheny. Rośliny doświetlane są lampka ledową. Sam ją montowałem, i ledy jakich użyłem to 2x niebieska (460-465nm), oraz 5x czerwona (660-665nm). Od tamtej pory muchołówki "stoją w miejscu" tzn. nie rosną, nie marnieją. Troszkę mnie to martwi, ponieważ do tej pory muchołówki po przesadzeniu potrzebowały tygodnia a maksimum dwóch aby puszczać nowe pułapki. Może oświetlenie jest złe? Dodam jeszcze, że źródło świata jest 20 cm nad roślinami. Oto zdjęcia: Shark Teeth Red Green Red Dragon Wacky Traps Proszę o ocenę zdrowia roślinek, i rady co mogę zrobić by było im lepiej . Według mnie rośliny rozwijają się dobrze, nowe pułapki wychodzą więc nie widzę tutaj problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geruwi Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Według mnie rośliny rozwijają się dobrze, nowe pułapki wychodzą więc nie widzę tutaj problemu. Te pułapki były już jak dostałem muchole. Tak jak powiedziałem, od czasu kupienia nic się nie zmieniło. Jakie dostałem, takie są. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Jak dla mnie super wyglądają, jak by miały złe warunki to już by padły. Takie małe roślinki potrzebują dużo czasu żeby zaczęły szybko rosnąć a już szczególnie wacky traps. Nie wiem skąd kupowałeś ale ja często np. kupuje ze sklepów w których są one rozmnażane in vitro i choć są już zaaklimatyzowane do warunków hodowli to naprawdę powoli ruszają i dopiero po 3 miesiącach nabierają tępa wzrostu takiego jak mają sadzonki pozyskiwane tradycyjną metodą. Nie znam się na doświetlaniu za bardzo więc musi się kto inny wypowiedzieć. U mnie muchołówki szybko rosną i się dobrze wybarwiają nawet jak trzymam je tylko na południowym parapecie. Moim zdaniem musisz po prostu cierpliwie poczekać Edytowane 24 Maja 2015 przez kamil.sagan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geruwi Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Część była kupiona na allegro, a część w sklepie o którym podobno tu rozmawiać nie można . Jeżeli dwie osoby mówią, że jest dobrze to musi być dobrze . Bardzo mnie to cieszy . Dzięki za pomoc . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Moim zdaniem rośliny są w super kondycji Na przyszłość staraj się nie sadzić roślin tak głęboko, lepiej dla nich jest rosnąć bliżej brzega - daje to więcej miejsca dla korzeni oraz roślina ma większy dostęp do światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ishikawa Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 Ja mam problem ze swoją muchołówką. Od marca do maja było super, przesadziłam ją do większej doniczki i kwaśnego torfu,rosła jak szalona. Mniej-wiecej od połowy maja zaczęły jej czernieć głowy. Wcześniej (jak była w starej doniczce) zdarzyło mi się to może z 2 razy,ale myślałam że musi się przystosować,ale niestety nie. Zaczęłam mniej wody jej dawać bo może przelałam, dalej nic . Doniczka stoi na parapecie gdzie słonce jest od 12 do wieczora, wiec może ją poparzyło. Zmieniłam jej miejsce na mniej słoneczne....dalej nic. Najgorsze jest to,że na tym samym parapecie mam kapturnice której usychają kapturki a zarazem wypuszcza nowe ,jedynie rosiczka się trzyma bez zmian. Poza tym się w ogóle nie odbarwia.. Co ja źle robię ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Ja mam problem ze swoją muchołówką. Od marca do maja było super, przesadziłam ją do większej doniczki i kwaśnego torfu,rosła jak szalona. Mniej-wiecej od połowy maja zaczęły jej czernieć głowy. Wcześniej (jak była w starej doniczce) zdarzyło mi się to może z 2 razy,ale myślałam że musi się przystosować,ale niestety nie. Zaczęłam mniej wody jej dawać bo może przelałam, dalej nic . Doniczka stoi na parapecie gdzie słonce jest od 12 do wieczora, wiec może ją poparzyło. Zmieniłam jej miejsce na mniej słoneczne....dalej nic. Najgorsze jest to,że na tym samym parapecie mam kapturnice której usychają kapturki a zarazem wypuszcza nowe ,jedynie rosiczka się trzyma bez zmian. Poza tym się w ogóle nie odbarwia.. Co ja źle robię ? 1. Muchołówka potrzebuje słońca im więcej tym lepiej 2. Na zdjęciu masz okaz zdrowia 3. Usychające pułapki to norma 4. Na zdjęciu masz uschnięte pułapki które są zamknięte. Powodem uschnięcia mogło być zamknięcie pułapki bez zdobyczy. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ishikawa Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 1. Muchołówka potrzebuje słońca im więcej tym lepiej 2. Na zdjęciu masz okaz zdrowia 3. Usychające pułapki to norma 4. Na zdjęciu masz uschnięte pułapki które są zamknięte. Powodem uschnięcia mogło być zamknięcie pułapki bez zdobyczy. Dzięki Tracer, martwi mnie to że one tak często usychają ,ale skoro to okaz zdrowia to nie będę panikować dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 Od siebie proponuje tylko żebyś ucinała liście dopiero w momencie gdy są całe czarne, a nie gdy zaczynają delikatnie czernieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voorhees Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 Witam, jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o muchołówki, bo to mój pierwszy okaz. Prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, jestem kompl Psetnie zie lony jeśli chodzi o muchołówki, bo to mój pierwszy okaz. Prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Dionaea Muscipula "red green" zwana też "typical". Taka najzwyklejsza marketowa muchołówka. PS: Teraz zauważyłem, że ma jakoś pofalowane łodygi, ale dalej uważam, że to zwykła. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez maciek0421 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Trochę czarnieje, nie wiem czy w granicach normy czy trochę przesadziłem z wodą chociaż dużo nie leje i czekam aż wyschnie do końca, chyba że za mało, mam tylko 1 dziurę w doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Zauważ, że czernieją najstarsze liście, zjawisko naturalne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Witam ostatnio moja muchołówka gorzej rośnie wypuszcza małe nie wybarwione pułapki a ostatnia to się otwiera bez zębów. Nie wiem czy to na zdjęciach widać ale na stożku wzrostu pojawił się czarny nalot (nie gnije). Czy to jakaś choroba grzybowa? Oby nie bo obok stoi cefalek. Raczej nie brakuje roślinie światła. Wiem to ponieważ w pobliżu stoi druga muchołówka która bardzo dobrze rośnie i jest dobrze wybarwiona. Zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi