Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Pociągnij za któryś z liści i próbuj wyrwać. Jak pójdzie gładko to jest problem. Nie wygląda na to by roślinie czegoś brakowało. Mogłeś ją przelać lub faktycznie zaatakowała ją jakaś choroba. Po pierwsze usuń wszystkie liście w całości czarne. Nigdy ich nie zostawiaj. Martwi mnie biały nalot na roślinie. Co do czarnego nalotu nie widzę go zbyt dokładnie ale może to być grzyb sadzak, ale tu pewności nie mam zdjęcie jest nie wyraźne. Jednym z powodów powstawania grzybów na roślinach może być zastałe powietrze lub właśnie nie usuwanie zgniłych liści.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja mam ze swoja muchołówką podobnie. Sprzedawca od, którego ją kupiłem zasugerował ze jakiś grzyb mógł zaatakować korzenie, wiec polecił użycie Topsinu. Zobaczymy czy pomoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Pociągnąłem za liścia (na tyle mocno że doniczka trochę z podstawki się podniosła) na szczęście bez skutku. Przyznam że starych liści nie usuwam ale nie wieżę że to przez brak świeżego powietrza (ponieważ roślinę trzymam w ogródku). Podlałem ją trochę mocniej ale przez to że w ostatnich dniach były strasznie ciepło.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Dzięki :)

Torf kwaśny pH 3,5-4,5 już mam,muszę jeszcze załatwić wodę destylowaną.

Wolę nie próbować z przegotowaną,poprzednia roślinka nie najlepiej na tym wyszła. :/

Wcześniej popełniłam dużo błędów,ale tym razem postaram się zapewnić jej jak najlepsze warunki.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy moja muchołówka jest w dobrym stanie. Jedno zdjęcie jest zaraz po zakupie a drugie zrobione dwa dni temu już po usunięciu czarnych pułapek i jednej żółto-czarnej i uporządkowaniu pułapek- np jedna była w środku drugiej.

Mam ją tydzień. Trzymam na wschodnim oknie (mam tylko takie) a w słoneczne dni wynoszę na dwór na słońce. Woda demineralizowana ze sklepu do spodeczka. Dostała ode mnie dwie żywe muchy na początek a teraz stoi i nic z nią już nie robię- jak sobie złapie to będzie miała.

Z boku miałam dwie roślinki-mikruski, czy to młode roślinki z podziału? Jedną przypadkowo wyrwałam usuwając czarny liść ale wsadziłam z boku i żyje. Zapewne będzie im ciasno- powinnam je przesadzić teraz czy na wiosnę (jak przeżyją)?

post-7162-1441664487_thumb.jpg

post-7162-1441664525_thumb.jpg

Edytowane przez nati
Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Cześć. Zdaje się, że mojej muchołówce odechciało się już spać. Zimowała od początku listopada w nieogrzewanym przedsionku ale ostatnio i tam jest za ciepło- w dzień nawet 12°C, niestety zimniej już być nie może bo okno szczelne i nieotwieralne... Sądzicie że to już i że jest szansa by sobie poradziła niedostatek światła/słońca? Przenieść do cieplejszego miejsca czy zostawić gdzie jest?

post-7162-1455485820_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Ostatnio na muchołówce zauważyłam bardzo małe, białe, podłużne robaki. Niestety nie da się ich zobaczyć na zdjęciu.

Łażą po podłożu mniej więcej w tym zaznaczonym na czerwono miejscu:

88f48c2d545a2.png

Martwię się że mogą szkodzić roślinie, bo od jakiegoś czasu nie wypuszcza nowych liści.

Co to może być?

Odnośnik do odpowiedzi