Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy powinienem przesadzić w następnym roku po zimowaniu muchołówkę do większej doniczki? Obecnie większość pułapek wystaje po za obecną. Muchołówka regular kupiona w maju tego roku. Ostatnio zaobserwowałem też że roślinka zamiast coraz wolniej rosnąć wypuszcza coraz więcej nowych pędów. Kiedy ona się skapuje że to czas na spanie? Nie doświetlam jej ma coraz mniej słońca.

Zdjęcia_0047.jpg

Zdjęcia_0048.jpg

Zdjęcia_0049.jpg

Na wiosnę możesz ja przesadzić, ale nie ma potrzeby tego robić póki korzenie nie wychodzą od spodu z doniczki. A sama roślina "skapnie" się że czas spać wtedy gdy odczuje niską trwała temperaturę otoczenia. W warunkach pokojowych nie przejdzie w stan spoczynku.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

proszę mi powiedzieć, czy da się jeszcze ją uratować?

Z twoją jest ewidentnie coś nie tak ponieważ zamierają jej nierozwinięte jeszcze liście, a to jest objaw, że dzieję się coś złego. Po pierwsze powinieneś na wstępie jak pisał Janocix podać warunki w jakich trzymasz muchołówkę. Kluczową kwestią jest tutaj to czy ją zimujesz, temperatura powietrza oraz w jakiej wilgotności utrzymujesz podłoże. Czemu te trzy? Ponieważ najczęstszym powodem śmierci muchołówek jest ich przelanie czyli utrzymywanie rośliny w podłożu zbyt wilgotnym co może prowadzić. Więcej informacji w tym temacie.

Po podaniu przez Ciebie tych informacji będzie można powiedzieć coś więcej.

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację, już piszę:

- na początku trzymałam ją na balkonie, ale jak zaczęły się mrozy po -20, to wstawiłam ją do kotłowni, gdzie temperatura wynosi 8-10 stopni

- podlewanie: raz na 2-3 tygodnie

- oświetlenie...praktycznie żadne. stoi przy okienku, ale ono jest zadaszone i wychodzi na północ

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację, już piszę:

- na początku trzymałam ją na balkonie, ale jak zaczęły się mrozy po -20, to wstawiłam ją do kotłowni, gdzie temperatura wynosi 8-10 stopni

- podlewanie: raz na 2-3 tygodnie

- oświetlenie...praktycznie żadne. stoi przy okienku, ale ono jest zadaszone i wychodzi na północ

Czyli zimuje. W tym wypadku nawadnianie co dwa tygodnie jest zbyt częste jak na tą temperaturę powietrza. W dodatku zupełny brak światła. Bardzo prawdopodobne, że podłoże jest zbyt wilgotne przez co bulwa zaczyna gnić. Sprawdzasz wilgotność podłoża przed dolaniem wody czy lejesz systematycznie?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zimuje. W tym wypadku nawadnianie co dwa tygodnie jest zbyt częste jak na tą temperaturę powietrza. W dodatku zupełny brak światła. Bardzo prawdopodobne, że podłoże jest zbyt wilgotne przez co bulwa zaczyna gnić. Sprawdzasz wilgotność podłoża przed dolaniem wody czy lejesz systematycznie?

raz sprawdzam, raz nie... wczoraj sprawdziłam i było wilgotne, nie mokre.

Da się ją uratować? :(

Odnośnik do odpowiedzi

raz sprawdzam, raz nie... wczoraj sprawdziłam i było wilgotne, nie mokre.

Da się ją uratować? :(

Usuń suche liście żeby nie zaczęły pleśnieć a wilgotność podłoża utrzymuj na poziomie coś pomiędzy suche a wilgotne, jeśli stożek wzrostu jest ok to może coś z tego być. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Proszę o ocenę czy powinienem przesadzić swoją roślinkę. Posiadam już ją ok 2 lata i nie była jeszcze ani razu przesadzana.

post-7511-1487840653_thumb.jpg

post-7511-1487840658_thumb.jpg

post-7511-1487840662_thumb.jpg

post-7511-1487840667_thumb.jpg

Jeżeli tak to jak to zrobić, bo od góry nie mam jak jej złapać aby wyjąć. Rozciąć doniczkę? Czy poprzednią ziemię zachowywać i dodać świeżej czy całkowicie nowy torf?

Do jakiej wielkości doniczki? Teraz jest chyba coś ok 8cm

Jaki torf polecacie z Cerrfour, Leroy merlin,OBI,Praktiker itd? Czytałem kilka wątków o torfie i różne opinie o różnych firmach i rocznikach

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie możesz jej wyjąć z doniczki to weź ją do góry nogami i potrząśnij,muchołówka wypadnii z bryłą torfu.

taką bryłe torfu wraz z muchołówką wsadź do większej doniczki i dosyp torfu.

Możesz jednak rozdzielić muchołówkę i rozsadzić do kilku doniczek.

Co do torfu to najlepiej kup przez internet torf sphagnowy np. w sklepie Roraima

Odnośnik do odpowiedzi

Rozsadzać nie chcę bo podoba mi się jak jest jej dużo - chyba, że jest to zalecane i nie powinna być w takiej ilości.

Właśnie nie wiem jak ją wziąć do góry nogami bo pułapki jak widać wychodzą poza doniczkę i dotykając ich pozamykam je.

Też myślałem aby kupić torf w sklepie internetowym, więcej wychodzi za przesyłke niż za sam torf dlatego myślałem ,że możecie coś polecić co można w markecie kupić. Był jakiś temat o tym właśnie ,że nie ma sensu kupować w necie i przepłacać bo w marketach są też bardzo dobre. Tylko, że temat był sprzed kilku lat i pisali tam o różnych lepszych/gorszych rocznikach.

Sam zakup nowych roślinek ma zamiar zrobić ale dopiero w kwietniu kiedy będzie już ciepło, a moją chciałbym przesadzić (jak trzeba) wcześniej.

Czy według zdjęć które zamieściłem uważacie ,że powinienem już przesadzić czy spokojnie może w tej doniczce rosnąć jeszcze min. rok?

Odnośnik do odpowiedzi