tracer274 Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Witam. Czy powinienem przesadzić w następnym roku po zimowaniu muchołówkę do większej doniczki? Obecnie większość pułapek wystaje po za obecną. Muchołówka regular kupiona w maju tego roku. Ostatnio zaobserwowałem też że roślinka zamiast coraz wolniej rosnąć wypuszcza coraz więcej nowych pędów. Kiedy ona się skapuje że to czas na spanie? Nie doświetlam jej ma coraz mniej słońca. Na wiosnę możesz ja przesadzić, ale nie ma potrzeby tego robić póki korzenie nie wychodzą od spodu z doniczki. A sama roślina "skapnie" się że czas spać wtedy gdy odczuje niską trwała temperaturę otoczenia. W warunkach pokojowych nie przejdzie w stan spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexW Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 proszę mi powiedzieć, czy da się jeszcze ją uratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Może ma za sucho? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 proszę mi powiedzieć, czy da się jeszcze ją uratować? W jakich warunkach ją trzymasz (temperatura, oswietlenie, podlewanie)? Bo niektóre moje tak wyglądają podczas zimowania i wtedy jest ok tylko muszą to być dobre warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 proszę mi powiedzieć, czy da się jeszcze ją uratować? Z twoją jest ewidentnie coś nie tak ponieważ zamierają jej nierozwinięte jeszcze liście, a to jest objaw, że dzieję się coś złego. Po pierwsze powinieneś na wstępie jak pisał Janocix podać warunki w jakich trzymasz muchołówkę. Kluczową kwestią jest tutaj to czy ją zimujesz, temperatura powietrza oraz w jakiej wilgotności utrzymujesz podłoże. Czemu te trzy? Ponieważ najczęstszym powodem śmierci muchołówek jest ich przelanie czyli utrzymywanie rośliny w podłożu zbyt wilgotnym co może prowadzić. Więcej informacji w tym temacie. Po podaniu przez Ciebie tych informacji będzie można powiedzieć coś więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexW Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Macie rację, już piszę: - na początku trzymałam ją na balkonie, ale jak zaczęły się mrozy po -20, to wstawiłam ją do kotłowni, gdzie temperatura wynosi 8-10 stopni - podlewanie: raz na 2-3 tygodnie - oświetlenie...praktycznie żadne. stoi przy okienku, ale ono jest zadaszone i wychodzi na północ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Macie rację, już piszę: - na początku trzymałam ją na balkonie, ale jak zaczęły się mrozy po -20, to wstawiłam ją do kotłowni, gdzie temperatura wynosi 8-10 stopni - podlewanie: raz na 2-3 tygodnie - oświetlenie...praktycznie żadne. stoi przy okienku, ale ono jest zadaszone i wychodzi na północ Czyli zimuje. W tym wypadku nawadnianie co dwa tygodnie jest zbyt częste jak na tą temperaturę powietrza. W dodatku zupełny brak światła. Bardzo prawdopodobne, że podłoże jest zbyt wilgotne przez co bulwa zaczyna gnić. Sprawdzasz wilgotność podłoża przed dolaniem wody czy lejesz systematycznie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexW Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Czyli zimuje. W tym wypadku nawadnianie co dwa tygodnie jest zbyt częste jak na tą temperaturę powietrza. W dodatku zupełny brak światła. Bardzo prawdopodobne, że podłoże jest zbyt wilgotne przez co bulwa zaczyna gnić. Sprawdzasz wilgotność podłoża przed dolaniem wody czy lejesz systematycznie? raz sprawdzam, raz nie... wczoraj sprawdziłam i było wilgotne, nie mokre. Da się ją uratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 raz sprawdzam, raz nie... wczoraj sprawdziłam i było wilgotne, nie mokre. Da się ją uratować? Usuń suche liście żeby nie zaczęły pleśnieć a wilgotność podłoża utrzymuj na poziomie coś pomiędzy suche a wilgotne, jeśli stożek wzrostu jest ok to może coś z tego być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Luna_ Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Jak oceniacie stan tych muchołówek? Wszystko z nimi w porządku? sorry, zdjęcia tej drugiej są trochę niewyraźne... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Nie widać nic niepokojącego. Rośliny wydają się być w porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Proszę o ocenę czy powinienem przesadzić swoją roślinkę. Posiadam już ją ok 2 lata i nie była jeszcze ani razu przesadzana. Jeżeli tak to jak to zrobić, bo od góry nie mam jak jej złapać aby wyjąć. Rozciąć doniczkę? Czy poprzednią ziemię zachowywać i dodać świeżej czy całkowicie nowy torf? Do jakiej wielkości doniczki? Teraz jest chyba coś ok 8cm Jaki torf polecacie z Cerrfour, Leroy merlin,OBI,Praktiker itd? Czytałem kilka wątków o torfie i różne opinie o różnych firmach i rocznikach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Jeśli nie możesz jej wyjąć z doniczki to weź ją do góry nogami i potrząśnij,muchołówka wypadnii z bryłą torfu. taką bryłe torfu wraz z muchołówką wsadź do większej doniczki i dosyp torfu. Możesz jednak rozdzielić muchołówkę i rozsadzić do kilku doniczek. Co do torfu to najlepiej kup przez internet torf sphagnowy np. w sklepie Roraima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Ze swojej strony polecam torf od B52 , a przy okazji zakup jakiś roślinek A tutaj masz linka, gdzie jest pokazane jak się rozsadza Rozsadzanie muchołówek Edytowane 23 Lutego 2017 przez luki174 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Rozsadzać nie chcę bo podoba mi się jak jest jej dużo - chyba, że jest to zalecane i nie powinna być w takiej ilości. Właśnie nie wiem jak ją wziąć do góry nogami bo pułapki jak widać wychodzą poza doniczkę i dotykając ich pozamykam je. Też myślałem aby kupić torf w sklepie internetowym, więcej wychodzi za przesyłke niż za sam torf dlatego myślałem ,że możecie coś polecić co można w markecie kupić. Był jakiś temat o tym właśnie ,że nie ma sensu kupować w necie i przepłacać bo w marketach są też bardzo dobre. Tylko, że temat był sprzed kilku lat i pisali tam o różnych lepszych/gorszych rocznikach. Sam zakup nowych roślinek ma zamiar zrobić ale dopiero w kwietniu kiedy będzie już ciepło, a moją chciałbym przesadzić (jak trzeba) wcześniej. Czy według zdjęć które zamieściłem uważacie ,że powinienem już przesadzić czy spokojnie może w tej doniczce rosnąć jeszcze min. rok? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi