Maks02 Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 To przesadź tylko do większej doniczki żeby system korzeniowy mógł się rozrastać. Roślinka może być w kępce. Nie chcesz dotykać pułapek bo się zamkną?to jest śmieszne...... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexW Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Właśnie przesadziłam moją marną muchołówkę myślicie, że na wiosnę jeszcze coś z niej będzie? Edytowane 8 Marca 2017 przez AlexW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) to może ja też podrzucę zdjęcia mojego "potworka" to pierwsze zdjęcie zrobione następnego dnia po zakupie a dwa kolejne po przesadzeniu (torf wymieszany ze żwirkiem akwariowym 2-3mm). Od początku pobytu u mnie podlewanie wodą demineralizowaną (ok. 1 cm do spodka i po 12-24godz. od jej wchłonięcia przez torf kolejne dolanie). mam jeszcze jedno pytanie czy powinienem "przesadzić" (wsadzić głębiej) roślinkę? na zdjęciu, które dziś zrobiłem widać, że część korzeniowa wystaje ponad ziemię... Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remi89 Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, od dwóch lat posiadam swoją muchołówkę. W marcu miałem z nimi problem, gdyż pomimo przesadzenia w nowy torf pojawiła się pleśń. Ale na szczęście już jest oki. Tak wygląda mój dwu letni okaz i kolejny odczepiony od macierzy tegoroczny. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez remi89 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Jako, że zrobiło mi się żal "potworka" zdecydowałem się ją przesadzić/umocować głębiej w torfie. Teraz wygląda to tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam, od dwóch lat posiadam swoją muchołówkę. W marcu miałem z nimi problem, gdyż pomimo przesadzenia w nowy torf pojawiła się pleśń. Ale na szczęście już jest oki. Tak wygląda mój dwu letni okaz i kolejny odczepiony od macierzy tegoroczny. W doniczce jest zdecydowanie za mało podłoża. Doniczka powinna wyglądać jak w poście kalic-a poniżej Twojego, czyli podłoże pod sam brzeg. Jeśli chodzi o stan samych roślin wszystko wygląda ok. Jako, że zrobiło mi się żal "potworka" zdecydowałem się ją przesadzić/umocować głębiej w torfie. Teraz wygląda to tak: Wygląda ok, teraz tylko daj czas by roślina doszła do siebie po przesadzeniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor99 Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Witam ktoś mi odpowie czy jestem na dobrej drodze do rozwoju? http://imgur.com/a/3fMIH http://imgur.com/a/2OTtR http://imgur.com/a/FPCA0 http://imgur.com/a/w9lC5 http://imgur.com/a/JH0vA macie zdjęcia ^^^^^ z góry dziękuje za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Ładne, zdrowe muchołówki, nie wybarwione, ale słońca powinno być coraz więcej to się zaróżowią Jedyne co to bym wyjęła je z doniczki, nie rozwalając bryłki torfu i dodałabym torfu na spód doniczki bo na zdjęciu widać że trochę za mało jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor99 Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Dziękuje a co do słońca, codziennie przez cały dzień mają bardzo bardzo bardzo bardzo dużo słońca. Więc ja nie wiem czemu takie są. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remi89 Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 W doniczce jest zdecydowanie za mało podłoża. Doniczka powinna wyglądać jak w poście kalic-a poniżej Twojego, czyli podłoże pod sam brzeg. Jeśli chodzi o stan samych roślin wszystko wygląda ok. Dzięki za info. Podczas następszego przesadzania dostosuję się do twoich rad. Teraz pozostaje czekać na słoneczne dni i patrzeć jak roślinka rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Mam pytanie co do mojej muchołówki - dziś zauważyłem, że jedna z pułapek zżółkła (nie była wcześniej zamknięta). Wyczytałem, że może to być wina zbyt częstego podlewania. U mnie wygląda to tak, że wlewam niewiele wody - zwykle, przy aktualnej pogodzie, woda znika po 1 - 1,5 doby a potem robię 1 dobę przerwy z pustą podstawką. Doniczka stoi na oknie wschodnio-południowym ze wskazaniem na południowe (zwykle ok. 6 godzin bezpośredniego światła) Co może być jeszcze przyczyną? I czy odciąć już teraz liść czy jeszcze poczekać (mam nadzieję, że pozostałe liście i pułapki nie zżółkną ) Edytowane 10 Maja 2017 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Wygląda na to że starszy liść żółknie, co jest normalne, po prostu ze starości. Jeśli obawiasz się że możesz przelać muchołówkę to dawaj jej tyle wody ile od razu wypije i zostaw na 2 dni, chyba że będzie się już robić słonecznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Wygląda na to że starszy liść żółknie, co jest normalne, po prostu ze starości. Jeśli obawiasz się że możesz przelać muchołówkę to dawaj jej tyle wody ile od razu wypije i zostaw na 2 dni, chyba że będzie się już robić słonecznie Załączam zdjęcie, które troszkę mnie zaniepokoiło - uschnięty (?) fragment liścia - co tu może być przyczyną? Jest to dosyć świeży liść, ma może 2 tygodnie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Cześć, początkowo nie byłem przekonany czy to pęd, później zignorowałem go z lenistwa ale teraz już muszę zapytać... chciałbym go uciąć, pytanie czy nie urósł już za duży na to? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Cześć, początkowo nie byłem przekonany czy to pęd, później zignorowałem go z lenistwa ale teraz już muszę zapytać... chciałbym go uciąć, pytanie czy nie urósł już za duży na to? Tnij śmiało - nie połamiesz nożyczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi