Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Właśnie przesadziłam moją marną muchołówkę :( myślicie, że na wiosnę jeszcze coś z niej będzie?

post-7381-1488968517_thumb.jpg

Edytowane przez AlexW
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

to może ja też podrzucę zdjęcia mojego "potworka" :P

to pierwsze zdjęcie zrobione następnego dnia po zakupie a dwa kolejne po przesadzeniu (torf wymieszany ze żwirkiem akwariowym 2-3mm). Od początku pobytu u mnie podlewanie wodą demineralizowaną (ok. 1 cm do spodka i po 12-24godz. od jej wchłonięcia przez torf kolejne dolanie).

mam jeszcze jedno pytanie

czy powinienem "przesadzić" (wsadzić głębiej) roślinkę? na zdjęciu, które dziś zrobiłem widać, że część korzeniowa wystaje ponad ziemię...

post-7559-1492687366_thumb.jpg

post-7559-1492687560_thumb.jpg

post-7559-1492687569_thumb.jpg

post-7559-1492710178_thumb.jpg

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od dwóch lat posiadam swoją muchołówkę. W marcu miałem z nimi problem, gdyż pomimo przesadzenia w nowy torf pojawiła się pleśń. Ale na szczęście już jest oki. Tak wygląda mój dwu letni okaz i kolejny odczepiony od macierzy tegoroczny.

post-7563-1492939524_thumb.jpgpost-7563-1492939534_thumb.jpgpost-7563-1492939543_thumb.jpgpost-7563-1492939553_thumb.jpg

Edytowane przez remi89
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od dwóch lat posiadam swoją muchołówkę. W marcu miałem z nimi problem, gdyż pomimo przesadzenia w nowy torf pojawiła się pleśń. Ale na szczęście już jest oki. Tak wygląda mój dwu letni okaz i kolejny odczepiony od macierzy tegoroczny.

IMG_20170423_111633.jpgIMG_20170423_111644.jpgIMG_20170423_111650.jpgIMG_20170423_111706.jpg

W doniczce jest zdecydowanie za mało podłoża. Doniczka powinna wyglądać jak w poście kalic-a poniżej Twojego, czyli podłoże pod sam brzeg. Jeśli chodzi o stan samych roślin wszystko wygląda ok.

Jako, że zrobiło mi się żal "potworka" zdecydowałem się ją przesadzić/umocować głębiej w torfie. Teraz wygląda to tak:

Wygląda ok, teraz tylko daj czas by roślina doszła do siebie po przesadzeniu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ładne, zdrowe muchołówki, nie wybarwione, ale słońca powinno być coraz więcej to się zaróżowią :)

Jedyne co to bym wyjęła je z doniczki, nie rozwalając bryłki torfu i dodałabym torfu na spód doniczki bo na zdjęciu widać że trochę za mało jest

Odnośnik do odpowiedzi

W doniczce jest zdecydowanie za mało podłoża. Doniczka powinna wyglądać jak w poście kalic-a poniżej Twojego, czyli podłoże pod sam brzeg. Jeśli chodzi o stan samych roślin wszystko wygląda ok.

Dzięki za info. Podczas następszego przesadzania dostosuję się do twoich rad. Teraz pozostaje czekać na słoneczne dni i patrzeć jak roślinka rośnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co do mojej muchołówki - dziś zauważyłem, że jedna z pułapek zżółkła (nie była wcześniej zamknięta). Wyczytałem, że może to być wina zbyt częstego podlewania. U mnie wygląda to tak, że wlewam niewiele wody - zwykle, przy aktualnej pogodzie, woda znika po 1 - 1,5 doby a potem robię 1 dobę przerwy z pustą podstawką. Doniczka stoi na oknie wschodnio-południowym ze wskazaniem na południowe (zwykle ok. 6 godzin bezpośredniego światła)

Co może być jeszcze przyczyną? I czy odciąć już teraz liść czy jeszcze poczekać (mam nadzieję, że pozostałe liście i pułapki nie zżółkną :( )

post-7559-1494439674_thumb.jpg

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że starszy liść żółknie, co jest normalne, po prostu ze starości. Jeśli obawiasz się że możesz przelać muchołówkę to dawaj jej tyle wody ile od razu wypije i zostaw na 2 dni, chyba że będzie się już robić słonecznie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że starszy liść żółknie, co jest normalne, po prostu ze starości. Jeśli obawiasz się że możesz przelać muchołówkę to dawaj jej tyle wody ile od razu wypije i zostaw na 2 dni, chyba że będzie się już robić słonecznie :P

Załączam zdjęcie, które troszkę mnie zaniepokoiło - uschnięty (?) fragment liścia - co tu może być przyczyną? Jest to dosyć świeży liść, ma może 2 tygodnie...

post-7559-1494525002_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

początkowo nie byłem przekonany czy to pęd, później zignorowałem go z lenistwa ale teraz już muszę zapytać...

chciałbym go uciąć, pytanie czy nie urósł już za duży na to?

post-6517-1495074334_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

początkowo nie byłem przekonany czy to pęd, później zignorowałem go z lenistwa ale teraz już muszę zapytać...

chciałbym go uciąć, pytanie czy nie urósł już za duży na to?

post-6517-1495074334_thumb.jpg

Tnij śmiało - nie połamiesz nożyczek.

Odnośnik do odpowiedzi