Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przesadziłam moją marną muchołówkę :( myślicie, że na wiosnę jeszcze coś z niej będzie?

Torf trochę suchy mi się wydaje. Co do kondycji - nie sądzę, chyba że bulwa była w dobrym stanie. Po tym jednym kikutku to bym powiedziała, że wręcz nie ma szans.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Gość szczepan

Chciałem zapytać czy coś z tych moich roślinek będzie? Mogę je wystawiać na balkon na pełne słońce? I jak często je podlewać, żeby nie przelać? Może być woda cały czas w podstawku?

Mam je od 2 dni i wydają mi się jakieś takie małe słabe.

Z góry dzięki za pomoc :)2ihkw9d.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem zapytać czy coś z tych moich roślinek będzie
Niestety już nic z nich nie będzie szkoda zachodu :)

Mogę je wystawiać na balkon na pełne słońce?
Wysoce wskazane, ale albo trzeba się liczyć z początkowym poparzeniem liści i zapewnić dużo wody, albo stopniowo przyzwyczajać (co jest lepsze) dać na balon w cień a później w takie miejsce gdzie słońce jest kilka godzin. Po jakimś czasie powiedzmy 1-2 tygodnie rośliny jak najbardziej na pełne słoneczko.

Może być woda cały czas w podstawku?

Teraz w okresie letnim wysoce wskazane i po prostu łatwiejsze. Zdarzyć się może, że jak nie ma wody to na słońcu wyschną jak wiór i wtedy jest problem.

Mam je od 2 dni i wydają mi się jakieś takie małe słabe.

Trochę przesada może nie wygrały by konkursu na roślina roku, ale są w nienagannym stanie. Popatrz kilka postów/ stron wstecz, tam to niektóre muchole są zabiedzone ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam od niedawna muchołówkę (nasiona) i posadziłem czy możecie mi powiedzieć co to za nasionko na końcu listka oraz czy dobrze wygląda moja muchołówka?

e045b2d1f1134e2ca33c585d84632759.png

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda dobrze, a muchołówka jak napisałeś jest z nasion, czyli to "nasionko" na końcu listka to pewnie pozostałość po kiełkowaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy rolleyes

W poniedziałek zamówiłem swoją pierwszą roślinkę (muchołówkę) i właśnie przed chwilą dostarczył mi ją kurier (piątek). Jestem lekko zaniepokojony jej stanem (jedna pułapka była całkowicie oderwana inna mocno zagięta jeszcze inne brudne i przygniecione odrobinę torfem), ale z barku doświadczenia chciałbym się poradzić co wy o niej sądzicie, czy moje obawy są słuszne czy może na wyrost :) Jeśli jednak są słuszne polećcie co mogę zrobić by ją odratować o ile jest to możliwe :crazy:

Jakby było potrzebnych więcej zdjęć lub informacji to chętnie doślę lub napiszę, pozdrawiam rolleyes

1e2d29627686d.jpg

512b3c21ed54c.jpg

46a69b5154716.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko jest w bardzo dobrej kondycji. Ma wprawdzie pozamykane pułapki, ale to pewnie wina transportu, niedługo się otworzą.

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko jest w bardzo dobrej kondycji. Ma wprawdzie pozamykane pułapki, ale to pewnie wina transportu, niedługo się otworzą.

Dziękuję za opinię :)

ktoś jeszcze się wypowie o jej stanie kondycyjnym? ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ja się czegoś zapytam. Mam dylemat czy po przesadzeniu muchołówki i rosiczki nie przesadziłem z wielkością doniczek. Ostatecznie rozsadziłem je na kilka mniejszych roślin. Korzenie zaczęły wychodzić przez dziury w małych doniczkach. Ich system korzeniowy był splątany. A po delikatnym rozplątaniu był długi na prawie nowe donice. No i mam dylemat- większe donice - więcej torfu- więcej wody będzie szło.

Przed przesadzeniem.

post-7446-1495908840_thumb.jpg post-7446-1495908966_thumb.jpg

A tu po rozsadzeniu.

post-7446-1495909164_thumb.jpg post-7446-1495909092_thumb.jpg post-7446-1495909130_thumb.jpg post-7446-1495909074_thumb.jpg

Proszę się nie sugerować ze po przesadzeniu wyglądają na smutne. Pogryzły mnie podczas przesadzania i się fochneły. :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc pod uwagę że te roślinki nie cierpią przesadzania jak już muszę to robić to daję większe doniczki. Kiedyś do nich dorosną a przynajmniej przez dłuższy czas nie będziesz ich męczył :)

Co do wody to jak Ci się namnożą to warto pomyśleć o filtrze RO :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość kasiekk

Witam. Zakupiłam moją muchołówkę w kwietniu. Na początku wyglądała ładnie, niestety od jakichś dwóch tygodni zaczęła czernieć i obecnie wygląda tak jak na załączonych zdjęciach. Czy powodem takiego wyglądu może być podlewanie jej wodą z kranu? Niestety dopiero jak zaczęłam szukać dlaczego się z nią źle dzieje to dowiedziałam się, że należy je podlewać wodą destylowaną. Muchołówka stoi na wschodnim oknie. Czy jest ją jeszcze szansa uratować?

post-7613-1496822165_thumb.jpg

post-7613-1496822178_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale to że liście są zczerniałe od środka rośliny sugeruje że bulwa zgniła. Możesz ją wykopać i sprawdzić co tam jest, jak jest coś żywego to możesz próbować ratować, ale wygląda to na martwą roślinę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dwa tygodnie temu kupiłem tę muchołówkę w Kauflandzie. Przez ten czas wypuściła u mnie 2 nowe pułapki (kolejne 3 w drodze), i mocniej się wybarwiła (szczególnie na niektórych liściach asymilacyjnych pojawiły się fajne delikatne, miejscowe obwódki, i podbarwiły się zewnętrzne strony pułapek). Za jakieś 2 tygodnie planuje ją przesadzić do nowego torfu. Do tych marketowych nie mam zaufania.

post-7281-1497975667_thumb.jpg

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi